Automobilizam

RADIKALAN POTEZ BMW Odlučili da izbace 50 odsto modela s klasičnim pogonom

0
epa08114623 A view of a BMW electric terminal during the inauguration of the Brussels Motor Show in Brussels, Belgium, 09 January 2020. The motor show will run from 10 to 19 January 2020. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Izvjesno je da je kompanija BMW Group spremna da svoju ponudu automobila i motocikala potpuno izmjeni i radikalno uvede hibridna i potpuno električna vozila, dok će modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem ostati tek dio ponude.

BMW je objavio mnoštvo financijskih informacija, označivši kraj svoje financijske 2019. godine vijestima da je zarada rasla. Prihodi za ovu grupu, koja ukljucuje i BMW motocikle, kao i Mini i Rols-Rojs, premašili su 100 milijardi evra prvi put u svojoj istoriji.

U dugačkom saopštenju najzanimljivija informacija je vrlo šturo spomenuta; BMW spominje da uskoro stiže promjena pogona na polovini trenutnih vozila BMW Grupe, a potpuna revolucija počinje već sljedeće godine, preneo je Klix.

U saopštenju stoji, što se tiče automobila, da će do 50 posto tradicionalnih verzija pogonskih sklopova biti eliminisano od 2021.

U najavi se ne navode detalji o odredenim modelima, ali prelazak na elektrifikaciju je jasan. Počevši od 2021. godine, BMW će preduzeti veće korake u prelazu s pogonskog sistema sa unutrašnjim sagorijevanjem na hibridne i električne sisteme.

To ne znači da će polovina BMW trenutnih modela nestati u narednim godinama, mada je vjerovatno izvjesno proređivanje poude. Treba napomenuti da se to odnosi na cijelu BMW Group, a ne samo na BMW.

klix

U Vuhanu se nalazi najveća laboratorija za istraživanje virusa

Previous article

Trči, Tome, trči: Zbog ovoga je Henks najveća faca u Holivudu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.