NovostiRS/BiH

Rasulo i ostavke u SDP BiH

0

Lavinu ostavki u do juče najjačoj političkoj partiji u FBiH pokrenuo je generalni sekretar SDP-a i odlazeći premijer FBiH Nermin Nikšić, a njegovim stopama krenuli su i potpredsjednik stranke Damir Hadžić i predsjednik OO SDP-a Zenica Said Mujkanović. Hamdija Lipovača, Saša Magazinović i Damir Mašić potvrdili su da će na sjednici stranačkog Predsjedništva zakazanoj za ponedjeljak podnijeti ostavku na funkcije članova Predsjedništva, a to je najavila i potpredsjednica stranke Lidija Korać. Iako ga stranačke kolege smatraju najodgovornijim za izborni krah, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ni ne pomišlja na ostavku.

– Lagumdžija je trebalo prvi da podnese ostavku jer je on najveći krivac za ovako katastrofalan izborni rezultat. Tu nema dileme. Ostavku treba da podnese odmah – rekao je  za “Glas Srpske” funkcioner SDP-a Mehmed Bradarić.

Smatra da je Lagumdžija tokom protekle četiri godine pravio koalicije bez ikakve vizije šta će uraditi, čime je stvarao nezadovoljstvo u rukovodstvu i članstvu stranke.

– I ranije je bilo pokušaja da se Lagumdžija smijeni i članstvo i rukovodstvo ga je upozoravalo da ne treba tako da radi, ali nikoga nije slušao. Uoči izbora su ga Hadžić i Nikšić upozoravali da i prije izbora podnese ostavku. Ankete su pokazivale da popularnost SDP-a opada i da je Lagumdžija jedini krivac za to – rekao je Bradarić.

– Izborni rezultat je grozan. Svi organi stranke odgovorni su za ovaj rezultat, od vrha do dna – rekao je Damir Mašić.

Lipovača smatra da je Lagumdžija najodgovorniji, ali ne i jedini koji treba da snosi odgovornost. Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović smatra da rukovodstvo stranke treba da otvoreno analizira šta je dovelo do lošeg rezultata.

Lagumdžija je izjavio da je SDP doživio brodolom na čelu s njim, ali da on ne može podnijeti ostavku.

Za danas je zakazana hitna sjednica Glavnog odbora , na kojoj se očekuje odluka o održavanju vanrednog kongresa, najvjerovatnije krajem novembra. SDP, koji je na izborima 2010. godine bio ubjedljiv, osvojio je na ovim izborima u trci za Parlament BiH svega 80.714 ili 9,58 odsto glasova, a za Parlament FBiH 85.699 glasova ili 10,27 odsto. Njihov kandidat za člana Predsjedništva Bakir Hadžiomerović dobio je podršku samo deset odsto glasača.

RTRSPostignut dogovor o upotrebi posmatračkih letjelica

Previous article

Rezultati izbora za desetak dana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti