NovostiRS/BiH

RS: Robija za uvredljivu fotografiju djeteta

0

Registar pedofila, kućni zatvor, zabrana prisustva sportskim manifestacijama i krivično djelo zlostavljanja na radu neki su od novih pojmova u Nacrtu krivičnog zakonika Republike Srpske, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Vlade RS.

Kako se navodi u ovom dokumentu, u pitanju je zakon usklađen sa direktivama Evropske unije, ali i sa Manivalom, komitetom eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti,  koji su BiH stavili na sivu listu upravo zbog nedorečenosti u prošlom.

Kada je registar pedofila u pitanju, zakonom je propisano samo njegovo uvođenje, dok će sve ostale nedoumice, među kojima su sadržaj i obim podataka, njihovo čuvanje i uslovi za davanje podataka, biti razriješene pravilnikom koji će donijeti ministar pravde RS. Novina je i krivično djelo zadovoljenja polnih strasti pred djetetom.

Saša Milovanović, predsjednik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja (APPI), a koja je inicirala uvođenje registra i povodom toga organizovala i peticiju, nije krio zadovoljstvo. “Veoma smo zadovoljni ovim iskorakom i drago nam je da je od momenta podnošenja inicijative Vlada RS relativno brzo reagovala.

Takođe, detaljno ćemo proučiti zakon i aktivno učestvovati u javnoj raspravi”, kaže Milovanović. Zanimljiv je i dio zakonika u kojem je navedeno da onaj ko napusti svoje dijete u namjeri da ga se trajno riješi biće kažnjen kaznom zatvora do tri godine, a do godinu dana zatvora prijeti kazna onima koji objave fotografiju djeteta koja kod njega izazove uznemirenost ili podrugu kod vršnjaka.

Novina u zakonu je i krivično djelo zlostavljanja na radu, zbog kojeg prijeti kazna i do dvije godine zatvora za svakog onog ko na poslu vrijeđa, ponižava i uznemirava drugog i time mu narušava zdravlje. U Savezu sindikata RS navode kako to nije dovoljno te da je po ovom pitanju potrebno imati poseban zakon. “U pitanju je kaznena odredba, a da bi se moglo djelovati potreban je zakon koji zemlje u okruženju imaju.

Mi smo prije dvije godine imali spreman zakon o zlostavljanju na poslu ili mobingu, ali je odbijen u formi prijedloga jer ga nisu podržali poslanici pozicije, koji su ujedno i poslodavci”, kaže Ranka Mišić, prvi sindikalac RS. U sistematizaciju krivična djela uvodi se i genitalno sakaćenje žena i prinudna sterilizacija, prinudno zaključenje braka i polna ucjena.

Propisuju se i nova krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Republike Srpske, među kojima su sprečavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, protivzakonito formiranje paravojnih i parapolicijskih snaga.

Novi krivični zakonik RS po pitanju terorizma predviđa oduzimanje objekata i drugih nepokretnosti koji su korišteni za obuku i pripremu terorističkih aktivnosti. Kazna zatvora do jedne godine može se izvršiti u kućnom pritvoru ako je osuđenik star i iznemogao, teško bolestan ili invalidno lice ako će se na taj način postići svrha kažnjavanja i ako je on s tim saglasan.

Napadi na novinare

U Klubu novinara Banjaluka kažu da će o njihovoj inicijativi da napad na novinare bude tretiran u zakonu kao napad na službeno lice biti govora na javnoj raspravi. “Cilj nam je da se novinari što više zaštite. Pokušaćemo na javnoj raspravi da razjasnimo i bolje definišemo pojedine članove naše inicijative”, kažu u Klubu i pozivaju kolege da daju doprinos ovoj inicijativi i uključe se u raspravu.****

nezavisne.com

U Hrvatskoj “sporan” i srpski đuveč

Previous article

Izetbegović: Dodik prešao liniju; Dodik: Izetbegović najveći luzer

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti