NovostiSvijet

Rus kupio uputstvo za avion F-16 i završio na robiji

0

Sud u Juti osudio ruskog državljanina zbog zavjere protiv SAD-a jer je na oglasniku eBay kupio uputstva za korištenje borbenog aviona F-16.

Rus Oleg Tiščenko se branio tvrdeći da je uputstva i druge dokumente poput onih koji se odnose na borbeni avion F-35s kupio kako bi napravio ultrarealistični simulator.

Tiščenko je 2011. godine pretraživao eBay kako bi kupio uputstva za avion F-16A/B, međutim, dokumenti mu nisu mogli biti dostavljeni u Rusiju jer prodavač nije ponudio opciju slanja u inostranstvo. Zbog toga je Rus potražio pomoć na forumu posvećenom igri Digital Combat Simulator (DCS). Član foruma iz Teksasa je pristao poslati dokumente u Moskvu, koje je Tiščenko dobio nešto kasnije te godine.

Iako pošiljalac tvrdi da nije vidio materijal označen kao povjerljiv te da je bio siguran da su dokumenti zastarjeli, slanje takvih dokumenata predstavlja kršenje zakona o izvozu oružja jer su uputstva za borbene sisteme uvrštena na listu američke municije te zahtijevaju dozvolu za izvoz u inostranstvo.

Tiščenko je optužen 2016. godine, ali je uhapšen tek ove godine kada je otputovao u Gruziju, zemlju koja ga je izručila SAD-u. Optužen je za zavjeru protiv SAD-a, krijumčarenje i kršenje Zakona o kontroli izvoza oružja.

Ruska ambasada u Vašingtonu je sugerisala da se možda radi o namještaljki američkih vlasti.

U istrazi je ustanovljeno da je Rus prikupljao uputstva za nekoliko aviona te da je prodao dokumente vezane za borbeni avion F-16A kupcima na Kipru, u Japanu, Holandiji, Australiji, Njemačkoj i Tajvanu između 2012. i 2015. godine. Takođe, prikupljao je brojna druga uputstva za avione.

(Klix.ba)

I HRVATI ODLEPILI ZA NJOM Nevena Božović je u finalu Evrovizije, evo šta kažu komšije! (FOTO)

Previous article

Vrbas poplavio srbačka sela, Sava sve više prijeti

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti