NovostiRS/BiH

Rusi će staviti veto na rezoluciju o Srebrenici?

0

Usvajanje nacrta rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija povodom obilježavanja dvadesete godišnjice događaja u Potočarima, moglo bi da bude blokirano u Savjetu bezbjednosti UN u slučaju da Rusi stave veto, što bi Beograd morao da od Moskve zatraži, pišu “Danas” i “Večernje novosti”.

savjet-bezbjednosti

Kako objašnjavaju izvori “Danasa”, koji su nekada bili visoki diplomatski predstavnici u UN, potrebno je da Srbija izrazi protivljenje predloženom dokumentu da bi dobila podršku Moskve.

“Rusi neće nastojati da budu veći Srbi od Srba. Preduslov za njihov veto u UN treba da bude nezadovoljstvo Srbije, dakle, oni će željeti da najprije čuju stav Srbije…”, kažu izvori Danasa.

Rezolucija bi predviđala da 11. jul bude proglašen za dan sjećanja na stradanje više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka  ubijenih 1995. godine.

“Danasu” je ranije nezvanično potvrđeno i da u ovoj inicijativi, osim Velike Britanije, učestvuju Holandija i Sjedinjene Američke Države.

Kako pišu “Večernje novosti”, tokom narednog mjeseca između velikih sila vodiće se žestoka diplomatska bitka na temu Srebrenice, a sukob moćnih igrača ponovo će se prelamati preko Srbije i Republike Srpske.

I prema pisanju tog lista, sve su procjene da bi Rusija mogla da stavi veto na nacrt rezolucije. tanjug

Tablice ovog poršea su hit na internetu, a posebno su oduševile Srbe

Previous article

Nevrijeme u Beogradu: Ulicama tekle rijeke, grad, nestalo struje VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti