NovostiSvijet

Rusi su nagomilali toliko zlata da sjede na čitavoj zlatnoj planini

0

Ruske zlatne rezerve porasle su na više od 100 milijardi dolara zahvaljujući rastućim cenama zlata i naporima zemlje da poveća svoje zalihe. Samo u junu, Rusija je dodala više od 18 tona plemenitog metala.

Kupovina zlata u junu podigla je ruske zlatne rezerve na ukupno 2.208 tona, prema najnovijim podacima koje je objavila Centralna banka Rusije (CBR). To znači da je Rusija od 1. jula sedela “na planini zlata” u vrednosti od 100, 277.6 miliona dolara, pokazuje izveštaj CBR-a.

Od početka godine, nacionalni fondovi plemenitog metala povećani su za oko 96,4 tona zbog pritiska Moskve da dezolarizuje svoje devizne rezerve. Više od 6 tona dodato je ruskoj blagajni u maju, oko 16 tona u aprilu, i još 18 tona u martu.

Najveća kupovina zlata zabeležena je u februaru, kada su ruske zlatne rezerve porasle za više od 31 tonu za mesec dana. U prvom mesecu godine dodato je 6 tona zlata.

Rusija, sada, očigledno želi da kupi što više zlata, dok je cena još uvek relativno niska. To joj dozvoljava da izgradi veću zalihu zlata u zamenu za smanjenu vrednost koju će dolar igrati kao rezervna valuta – rekao je ranije broker Piter Šif.  Analitičar je kasnije predvideo da će plemeniti metal uskoro biti na vrhuncu (do 1900 dolara po unci).

Moskva je nekada bila jedan od najvećih investitora u hartije od vrednosti američkog trezora, ali je prodala većinu njih u poslednjih nekoliko godina.

(Telegraf Biznis)

Reakcija Moskve na zaplenu ruskog tankera biće momentalna

Previous article

4 stvari koje obavezno morate da uradite ako po vrućini putujete negde kolima

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti