NovostiRS/BiH

Rusi u problemima: “Nestro” rasprodaje imovinu

0

Grupacija „Nestro“ rasprodaje nekretnine milionske vrijednosti „Nestro Petrola“ i „Rafinerije ulja“ Modriča koja se nalazi u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

benzinska_pumpa_nestro_banja_luka_2

Ruski investitori u naftnu industriju Republike Srpske ubrzano traže kupce za prodaju svih nekretnina od poslovnih zgrada i hala, do hotela, kancelarija, stanova i kuća koje su u vlasništvu privatizovanog lanca benzinskih pumpi „Nestro petrol“ i „Rafinerije ulja“, prenosi portal CAPITAL.ba.

U poslednjem javnom pozivu za dostavljanje ponuda navodi se da je ukupna početna cijena ponuđenih sedam nekretnina oko sedam miliona maraka, ali “Nestro” je početkom ovog mjeseca objavio veći oglas u kojem traži kupca za čak 19 poslovnih zgrada, kancelarija, odmarališta i stanova.

– Za prodaju je ponuđena hala u Modriči, sa početnom cijenom od 411.345 KM. U pitanju je poslovni prostor – skladište, površine 1821 m2, koji se nalazi u Modriči.

– Na prodaju je ponuđen hotel „Majna“ u Modriči, po početnoj cijeni od 3.005.785 KM. U pitanju je hotel, restoran, dvorane i hotelske sobe, ukupne površine 834,5 m2, koji su u međuvremenu modernizovani.

– Traži se kupac za “Ruski dom” na Jahorini, po početnoj cijeni od 2.300.136 KM. U pitanju je hotel „Garni“ (površine 1.305 m2) i zemljište.

– Ponuđena je na prodaju i kuća sa kancelarijskim prostorom, po početnoj cijeni od 825.602 KM, koja se tretira kao poslovna zgrada, površine 358,85 metara kvadratnih, skladište i zemljište. U pitanju je nadogradnja u Lukavici.

– Kuća sa kancelarisjkim prostorom, po početnoj cijeni od 106.230 KM, ponuđena je na prodaju i u Modriči. U pitanju je stambeno – poslovni objekat, površine 76,59 m2.

– Grupacija „ Nestro“ nudi na prodaju i kancelarije u Podgorici, (Crna Gora) po početnoj cijeni od 203.333 KM, U pitanju je stambeno – poslovna zgrada površine 156 m2.

– Grupacija „Nestro“ nudi na prodaju i dva stana u Modriči, sa početnim cijenama od 46.145 KM i 68.335 KM. Ponude za prodaju nekretnina važe do 24. jula ove godine.

Ovo je samo dio nekretnina koje “Nestro” rasprodaje.

U oglasu koji je obavljen početkom ovog mjeseca, traže kupce za poslovnu zgradu u Trebinju vrijednu 915 hiljada KM, kancelarije u Prijedoru, Palama, Bijeljini pojedinačne vrijednosti veće od 100 hiljada KM, kafić u Trebinju od 152 hiljade KM, stan u Beogradu 234 hiljade KM, kancelariju u Banjaluci za 606 hiljada KM.

Iz “Nestro” grupacije nisu saopštili razlog rasprodaje imovine, ali je poznato da cijela grupacije ima ozbiljnih finansijski problema. Samo Rafinerija nafte Brod je prošlu godinu završila sa akumuliranim gubitkom većim od pola milijarde maraka, a pad je nastavljen i prvom kvartalu ove godine.

Kratkoročne obaveza Rafinerije nafte Brod veće su od obrtne imovine za 39,6 miliona KM, a neto zaduženost je tri puta veća od kapitala. Sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje zavisi isključivo od kontinuirane finanansijske podrške matičnog preduzeća Njeftegazinkora Rusija, zaključila je nezavisna revizorska kuća „Deloitte“ Banjaluka.

Već duže vrijeme u javnosti se spekuliše da ruski investitor namjerava napustiti RS. Ove informacije nikada nisu zvanično potvrđene, ali sada bi rasprodaja milionskih nekretnina mogla podstaknuti novu lavinu kritika na način upravljanja i privatizacije Naftne industrije RS od strane ruskog investitora. atv

PRNJAVOR: Najava konferencije beba

Previous article

BEOGRAD: Šesnaestogodišnjak izboden nožem

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti