BalkanNovosti

Ruski hirurg izveo istorijsku operaciju u Beogradu

0

U Kliničkom centru Srbije danas su laparoskopski operisana dva pacijenta sa karcinomom pankreasa i cistama na tom organu, a intervenciju je izveo ruski hirurg Igor E. Hatkov, vodeći evropski stručnjak u laparoskopskoj hirurgiji pankreasa.

Hatkov će i sutra uraditi još dvije takve intervencije, a njegov rad na Prvoj hirurškoj klinici preko video-bima pratilo je blizu 50 hirurga iz cijele Srbije.

Sa ruskim hirurgom razgovarao je i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i dogovoreno je da prof. Hatkov povremeno dolazi u Srbiju kako bi obučio srpske hirurge laparoskopskoj hirurgiji pankreasa, koja se ne radi nigdje u regionu, ali i da srpski ljekari idu u Rusiju na usavršavanje.

“Dogovorili smo se da naši hirurzi ovladaju tom tehnikom, prvo u Beogradu, a zatim u ostala tri klinička centra u Srbiji — Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ova tehnika se ne radi u regionu i kada to savladamo bićemo lideri na ovom prostoru”, rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa Hatkovom, prenosi Tanjug.

On je objasnio da se radi laparoskopskom uklanjanju karcinoma debelog crijeva, ali ne i pankreasa i da će veliki pomak za srpsku medicinu i zdravstvo biti napravljen kada domaći hirurzi ovladaju tom tehnikom.

Prof. Dejan Radenković kaže da će sutra i on izvesti jednu laparoskopsku operaciju pankreasa uz asistenciju prof. Hatkova.

“Benefit ove procedure je što nema velikog reza, mali je gubitak krvi, pacijenti se oporavljaju brže i poslije tri-četiri dana idu kući. Oni koji treba da dobiju hemioterapiju dobijaju je brže jer se brže oporave”, pojasnio je on.

Prof. Hatkov je ukazao na dobre kontakte koje ima sa Udruženjem hepatobilijarnih hirurga i endoskopskih hirurga.

“Radujem se što možemo da prenesemo hirurzima u Srbiji novo iskustvo. Imamo dobru saradnju i nadam se da će se ona i dalje razvijati”, naglasio je čuveni ruski hirurg.

tanjug

Unuk francuskog generala: Razbio bih nos svakome ko kaže nešto protiv Srbije

Previous article

Čubrilović dobija podršku, Prijedor želi Ivića za predsjednika NSRS

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan