MagazinZdravlje

Ruski naučnici tvrde: Pronašli smo lijek za rak!

0

Ruski naučnici, u saradnji sa svojim evropskim kolegama, došli su do revolucionarnog otkrića — pronašli su način da istovremeno dijagnostikuju i liječe rak. Novi metod podrazumijeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka uz pomoć ultrazvuka, ne šteteći zdravim ćelijama.

“Pronašli smo ’blaži‘ režim terapijskog dejstva na ćelije raka, koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali, sudeći po svemu, dolazi do uništenja prije svega unutarćelijskih organela nanočesticama”, rekao je Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“.

Fizičari, hemičari, biolozi, pa i nanotehnolozi su posljednjih godina počeli da razvijaju nove metode za obavljanje hirurških operacija i terapija, koje se izvode bez otvaranja tijela i nanošenja povreda tkivima i organima. Na primjer, stručnjaci su razvili čestice koje se uvode u tumor, a zatim zagrijavaju pomoću lasera. To uništava rak, a ne šteti zdravim ćelijama. Slično djeluje i genska terapija i specijalni lijekovi koji sputavaju rast krvnih sudova i tumora i tako „guše“ ćelije raka.

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka, sada su stvorili posebne nanočestice od silicijuma, obložene specijalnim sastavom polimera, koji mogu istovremeno da se koriste i za izučavanje i za „ubijanje“ raka, uz pomoć ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u liječenju raka, kažu naučnici, dosad je bio taj što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbuje često djeluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore već i zdrave ćelije. Osim toga, takve nanočestice se veoma brzo rastvaraju u organizmu, što ne dozvoljava naučnicima da ih izuče zbog njihove nedugovječnosti i toksičnosti.

Ruski stručnjaci sa „Lomonosova“ sada su riješili taj problem, i to tako što su nanočestice od poroznog silicijuma obložili slojem dekstrana, biopolimera iz molekula glukoze. Takve čestice, kako ističu biolozi, ne samo da se sporije razlažu u poređenju sa njihovim „golim“ pandanima nego i svijetle kada se ozrače ultraljubičastim zracima, što omogućava da se tkiva i ćelije izučavaju. Ove čestice naučnici su ispitali na kulturama ćelija raka na ljudskom grkljanu, i to tako što su ga zračili ultrazvukom u prisustvu i odsustvu nanočestica.

Eksperimenti su pokazali da „čist“ ultrazvuk ne djeluje na ćelije raka, dok ih u kombinaciji sa nanočesticama pažljivo ubija. Osim toga, te nanočestice, kako ističu naučnici, mogu da se koriste za dostavu lijeka i drugih molekula u zdrave ćelije ili ćelije raka. Zagrijavanje pomoću ultrazvuka ili radio-talasa će, kako navode, molekule lijeka učiniti pokretljivijim, a samim tim to će ojačati njihovu efikasnost.

Inače, taj pravac na kom rade naučnici naziva se teranostika. Ovaj termin je sastavljen od riječi „terapija“ i „dijagnostika“ i označava proces istovremene dijagnostike bolesti i njenog liječenja. Teranostika se, između ostalog, primjenjuje u otkrivanju i liječenju više vrsta onkoloških bolesti pomoću nanočestica, napunjenih lijekom i ciljano „ubrizganih“ u ćelije raka.

Međutim, ne bi trebalo očekivati da nanočestice uđu u medicinsku praksu danas ili sutra, jer predstoji niz kliničkih ispitivanja na životinjama i ljudima. Na to se mogu „potrošiti“ i godine, a takva ispitivanja se ne završavaju uvijek pozitivno.

(Kurir.rs)

Đurđina ne slika selfije već turpija i vari metal

Previous article

Mektić: Ispod časti mi je razgovarati s takvim kao što je Salihović

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin