NovostiSvijet

“S-400” sasvim istisnuo “Patriot” sa tržišta

0

Ruski raketni sistem “S-400” potpuno je na tržištu porazio američke rakete “Patriot”, pa se čak i Saudijska Arabija okrenula ruskom sistemu protivvazdušne odbrane (PVO), dok Izraelci prave svoju verziju raketa.

Američki dugogodišnji saveznici na Bliskom istoku nisu zadovoljni raketama “MM-104 Patriot”, koje su se u praksi pokazale da i nisu baš toliko efikasne protiv taktičkih balističkih raketa.

Prema izvještajima sa Bliskog istoka, koje su prenosili i neki nezavisni američki mediji, da bi se presrela jedna raketa “Skad” /sovjetska proizvodnja/, u prosjeku je trebalo da budu lansirane četiri rakete sistema “Patriot”.

Budući da svaka “Patriotova” raketa vrijedi najmanje tri miliona dolara, dobija se suma od 12 miliona koja mora biti potrošena da bi uspješno bio presretnut jedan balistički projektil tipa “R-17”, koji vrijedi nešto više od 200.000 dolara.

Poznata je situacija iz rata u Persijskom zalivu – Irak je kao odgovor na agresiju na svoju teritoriju masovno raketirao američke vojne baze koje su se nalazile na teritoriji Izraela i Saudijske Arabije.

Ovi napadi uglavnom su izvođeni modifikovanim verzijama starih sovjetskih balističkih raketa tipa “Skad”. Da bi se napadi spriječili, u region je hitno prebačeno nekoliko baterija raketnog sistema “Patriot”.

Međutim, prema različitim procjenama, broj uspješnih presretanja bio je između 30 i 50 odsto, što je bio skandalozan podatak za tada “najbolji PVO sistem na svijetu”, kako su tvrdili u SAD.

Ponedjeljak, 25. februar 1991. godine, bio je crni dan za američke vojnike, podsjeća “Ruska riječ”.

Tada je nekoliko raketa “Skad” probilo odbranu “Patriota” i pogodilo bazu na teritoriji Saudijske Arabije u kojoj su se nalazili američki marinci. Tada je izbačen iz stroja gotovo cijeli bataljon.

Danas su samo rijetke zemlje spremne da nabave raketni sistem “Patriot”. Samo su Poljaci objavili da žele osam baterija najnovije verzije tog sistema.

To više ne želi ni, do sada, najvjerniji američki saveznik Saudijska Arabija, koja se okrenula ruskom naoružanju “S-400 Trijumf”.

Jedan sistem ovog ruskog PVO-a sastoji se od sedam raketa i svaka je specijalizovana za poseban tip cilja koji se može pojaviti u vazdušnom prostoru.

Ova podjela pokazala se daleko efikasnijom i dovela je do toga da je efikasnost uništenja cilja jednom raketom daleko veća kod “S-400” nego kod kompleksa “Patriot PAC-3”.

Pri tome, daljina uništenja aero-balističkih ciljeva je mnogo veća kod ruskog sistema nego kod “Patriota” i pokriva kako srednji, tako i veliki domet.

srna

Hrvatska traži ljekare, građevince, ugostitelje

Previous article

Srbija najviša i peta po ‘strancima’ na Mundijalu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti