MagazinZdravlje

SADA DJELUJE “VIŠE LJUDSKI” Naučnici razotkrili jednu misteriju omikron soja

0

Novi soj korona virusa omikron vjerovatno je dobio jednu mutaciju tako što je preuzeo dio genetskog materijala drugog virusa, vjeruje se onog koji izaziva običnu prehladu, i taj virus je prisutan u istim zaraženim ćelijama, saopštili su američki istraživači.

Ova genetska sekvenca nije primjećena ni u jednoj od ranijih sojeva korona virusa, ali je prisutna u mnogim drugim virusima, pa i onima koji izazivaju običnu prehladu, kao i u ljudskom genomu, prenio je Rojters.

– Preuzimanjem novog dijela, omikron sada deluje ‘više ljudski’, što može da mu pomogne da izbjegne imunoloski sistem – izjavio je Venki Saundaradžan sa univerziteta Kembridž u američkoj državi Masačusets.

Ovo bi moglo da znači da se virus lakše prenosi, dok izaziva blažu ili asimtomatsku sliku kod pacijenta.

Naučnici još ne znaju da li je omikron zarazniji od ostalih sojeva, da li je opasniji u odnosu na prethodnike i da li će nadvladati nad dominantnim delta sojem.

Nova mutacija se pojavila vjerovatno kod osobe inficirane sa oba patogena (običan virus i korona), kada je Sars-Cov-2 preuzeo genetsku sekvencu drugog virusa, dodao je Saundraradžan u studiji, koja još nije prošla recenziju.

Ista genetska sekvenca se pojavljuje mnogo puta u korona virusima koji izazivaju obične prehlade, poput HCov-229E, kao i u HIV-u, koji izaziva sidu, dodao je istraživač sa Kembridža, prenosi Blic.

blicTomaš u Centralnim vijestima ATV-a najavio novu pomoć zdravstvenim radnicima u Prnjavoru

Previous article

Korona odnijela osam života: Zaraza potvrđena kod još 37 osoba u Srpskoj

Next article

You may also like

More in Magazin