NovostiSvijet

Šansa za posao: Njemačka u potrazi za njegovateljima

0

Njemačka se još uvijek suočava s poteškoćama vezanim za nedostatak radne snage specifičnih zanimanja. Iako se više ne primjenjuju restriktivne imigracione politike, politike koje zagovoraju veći “uvoz” radne snage još nisu adekvatno promovirane.

njegovatelj

Poseban nedostatak radne snage u Njemačkoj već nekoliko godina veže se za sektor njegovateljstva. Naime, dvije trećine ustanova koje se bave ovom djelatnošću imaju potrebu za dodatnom radnom snagom.

Blizu 600 intervjuisanih poslodavaca iz ovog sektora reklo je da imaju poteškoća u zapošljavanju novog osoblja, ali se samo 16 posto njih odlučilo zaposliti osobe izvan Njemačke, piše Klix.

Mnogi od intervjuisanih kažu da im zapošljavanje stranih radnika oduzima previše vremena i novca.

Takođe, još uvijek postoje mnoge zakonske prepreke, tako da se 83 posto poslodavaca suočilo s komplikovanim procedurama.

Posebne poteškoće predstavlja zapošljavanje radnika van zemalja članica Evropske unije.

Trenutno u Njemačkoj poslove njege, kada su u pitanju strani radnici iz zemalja EU, najviše obavljaju Španci (61 posto), Poljaci (19 posto) i Hrvati (16 posto). Od zemalja koje nisu članice EU najviše radnika u ovom sektoru dolazi iz BiH, Ukrajine, Rusije, Kine i Filipina.

 klix

 

Splav na Savi djelimično potonuo

Previous article

Zbog Đokovićevih pobjeda jeftinija jaja!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti