Novosti

Šeranić: Epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje veoma ozbiljna

0BANjALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje veoma ozbiljna.

“Broj lica pozitivnih na virus korona na dnevnom nivou kreće se od 350 do 400 i to je bolje u odnosu na trend koji smo imali 14 dana unazad kada je bilo od 600 do 800 zaraženih”, rekao je Šeranić u Jutarnjem programu RTRS-a.

On je naglasio da zabrinjava podatak o broju hospitalizovanih lica.

“Pratimo situaciju sa brojem lica koja se javljaju u bolnice i taj broj je i dalje oko 1.200. S tog aspekta, zabrinuti smo i gledamo kako i na koji način na pružimo zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna”, naveo je Šeranić.

Kada je riječ o sastanku o epidemiološkoj situaciji, koji će danas biti održan u Doboju, Šeranić je rekao da će biti razgovarano o temama koje se odnose na kordinisane aktivnosti na zajedničkom nivou.

“Prije svega, tema će biti nabavka vakcine protiv “kovida – 19″. Takođe, razgovaraćemo o zajedničkom sistemu nabavke sa Evropskom komisijom po pitanju lijekova i drugih potrošnih materijala, gdje smo se priključili još u avgustu. Treća tema tiče se saradnje sa međunarodnim organizacijama”, naveo je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Šeranić je rekao da će ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predstavnici Ministarstva danas posjetiti Bolnicu u Trebinju gdje će razgovarati sa direktorom ove bolnice i bolnica u Nevesinju i Foči, o problemima, organizaciji bolničkog sistema i preraspodjeli kapaciteta.

“Važno je da kolege iz UKC prisustvuju jer je UKC prošao kroz veliku transformaciju. Bitno je da posložimo određene stvari”, istakao je on.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, Šeranić je rekao da je povećano interesovanje građana za vakcinu, ne samo kod nas već u čitavom svijetu. Naveo je da su nabavljene dovoljene količine vakcine, ali da će biti razmatrana nabavka dodatnih doza ukoliko se ukaže potreba za tim.Škoti za sljedeću godinu najavljuju novi referendum o nezavisnosti

Previous article

Hongkong "uplesao" u četvrti talas korone

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti