Novosti

Situacija sa koronom u Novom Pazaru nestabilna i nesigurna

0NOVI PAZAR – Operativni stručni tim Grada Novog Pazara održao je danas sastanak sa kojeg je saopšteno da je trenutna epidemiološka situacija nestabilna i nesigurna.

Najveći broj oboljelih i dalje dolazi iz Raške, ali se povećava i broj zaraženih iz Sjenice i Tutina, a razgovarano je i o bolničkim smještajnim kapacitetima, koje će Grad Novi Pazar prilagoditi eventualno većem broju zaraženih, prenijela je RTV Novi Pazar.

Rečeno je da raste broj novozaraženih u okruženju, povećava se broj hospitalizovanih u Opštoj bolnici i privremenoj u Novopazarskoj banji, kao i prvih pregleda u kovid ambulantama.

Smještajni bolnički kapaciteti biće prilagođeni potrebama i eventualnom većem broju zaraženih.

“Vidite da se povećava broj novootkrivenih i novoinficiranih, pre sedam dana imali smo jednocifren broj novozaraženih, a poslednjih nedelju dana taj broj je dvocifren, tako da poslednjih dana imamo prosečno u poslednjih nedelju dana imamo preko 20 novoinficiranih pacijenata. Imamo povećan broj i prvih pregleda u kovid ambulanti, preko 100, a to je ono što nas zabrinjava”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić.

Od prije 10 dana, naveo je, dobili su i PCR brze testove gdje prema indikacijama, testiraju pacijente.

Treći parameter koji pratimo je, kaže Spahić, i povećan broj hospitalizovanih pacijenata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru.

“Sagledavajući tu situaciju da nam se ne bi ponovio letnji scenario, razmatrali smo mogućnost da imamo preko 400 ležajeva. U tom pogledu zahvaljujući izveštaju direktora Opšte bolnice dobili smo informaciju da ta zdravstvena institucija može da primi od 300 do 350 pacijenata. Iimamo jednu alternativnu a to je Specijalna bolnica Novopazarska Banja, gde može da bude smešteno negde oko 100 pacijenata”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje.

Na sastanku je bilo riječi i o alternativnim prostornim rješenjima za smještaj oboljelih od kovida, kao što je hotel Palma, a procjenu o tom prostoru daće sutra epidemilozi iz Instituta za javno zdravlje Batut koji će doći u Novi Pazar.

Nije isključena mogućnost da Medicinska škola bude ponovo pretvorena u kovid bolnicu. Cilj je obezbijediti 500 bolničkih mjesta, dodaje Spahić.

“Pored prostora zabrinjava nas i oprema, zanima nas da li ima dovoljno mesta sa kisonikom i da li taj proceš dobro funkcioniše i treće to je kadar koji nas jako zabrinjava. Svesni smo da nemamo dovoljno lekara, da su oni premoreni, a znamo i da ne možemo tražiti pomoć sa strane, jer je svima potrebna. Nažalost mi nismo u takvoj mogućnosti da sada vratimo ono dobro, koje su nama učinili drugi. Uzimajući sve to u obzir bazirali smo se na te preventivne mere. Sa inspekcijskim službama smo dogovorili da kontorlišu sve i apelujemo na građane da se pridržavaju svih protivepidemisjkih mera”, rekao je Spahić.

S obzirom da je republički Krizni štab donio rigoroznije mjere kako bi se spriječilo širenje korona virusa i kontrole njihovog poštovanja će u narednom periodu biti pojačane.

Sa sastanka je poručeno da će samo pridržavanjem svih epidemioloških mjera uspjeti da se sačuva i odbrani Novi Pazar, sebe i svoje najmilije od korona virusa, ali ćemo odgovornim ponašanjem pomoći i zdravstvenom sistemu da dobro funkcioniše.Vučić: Ponosan sam zbog gradnje kovid bolnice, testiraćemo mnogo više

Previous article

Tramp se na kratko pojavio pred novinarima

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Novosti