NovostiRS/BiH

Sjednica Predsjedništva SDS-a: Podnosi li Bosić ostavku?

0

Sjednica Predsjedništva SDS na kojoj će biti raspravljano o katastrofalnim rezultatima ove stranke na lokalnim izborima biće održana danas u Istočnom Sarajevu, saznaje „EuroBlic“.

bosic-i-micic

Izvori “EuroBlica” iz vrha najveće opozicione partije u RS tvrde da sve do 12 sati, za kada je zakazana vanredna sjednica predsjedništva, neće biti poznato da li će lider SDS, Mladen Bosić, preuzeti odgovornost za loše izborne rezultate i podnijeti ostavku na funkciju na kojoj se nalazi već punih 10 godina.

“Tok današnje sjednice zavisiće od toga da li će Bosić podnijeti ostavku, što je najavio odmah nakon zatvaranja birališta, ili će pak svoju odluku prolongirati do sjednice glavnog stranačkog odbora čiji bi datum održavanja trebalo da utvrdi predsjedništvo”, otkrivaju sagovornici “EuroBlica”.

Oni dodaju da u vrhu SDS ne postoji saglasnost o tome da li Bosić treba da napusti poziciju šefa stranke zbog novog izbornog poraza, navodeći da je prethodnih godina kroz brojne partijske „čistke“, aktuelni lider SDS iz stranačkog vrha odstranio gotovo sve ozbiljnije oponente njegove politike.

“Mirko Šarović i Mićo Mićić jedine su osobe iz vrha SDS koje su još, koliko-toliko, kadre da se suprotstave Bosiću. Obojica su zainteresovani za preuzimanje stranačkog kormila i za tako nešto su već obezbijedili značajnu podršku unutar stranke, ali i jedan i drugi čekaju da Bosić povuče prvi potez”, tvrde sagovornici “EuroBlica”.

Potpredsjednik SDS, Mićo Mićić, za „EuroBlic“ je potvrdio da će sjednica stranačkog predsjedništva biti održana danas u Istočnom Sarajevu.

“Sigurno je da loši rezultati stranke na lokalnim izborima zahtjevaju dublju analizu. Vidjećemo šta i kako dalje. Nisam pristalica toga da se stvari lome preko koljena”, diplomatski je odgovorio Mićić na pitanje da li je spreman da preuzme Bosićevu fotelju.

Maksimović: Slaba konkurencija

Jedan od osnivača SDS, akademik Vojislav Maksimović, kaže da u današnjoj garnituri SDS ne vidi osobu koja bi, prema njegovim riječima, ovu stranku mogla da vrati na „pobjedničke staze“.

“Poslije već ko zna kojeg izbornog poraza Bosić je morao da podnese ostavku. S druge strane, teško je naći čovjeka iz današnjeg SDS koji je sposoban za tu funkciju. Šarović je sličnih kapaciteta kao i Bosić, dok je Mićić kvalitetan ‘lokalac’, ali nije za nešto više”, ocjenjuje Maksimović.

Krajišnik: Poraz u Palama sve govori

Predsjednik Asocijacije „Stvaraoci RS“, Momčilo Krajišnik, kaže da će ova asocijacija uskoro izaći sa zvaničnim stavom o stanju u SDS.

“Sve je jasno kad su uspjeli da izgube Pale. Čekamo da se o izbornom debaklu izjasni aktuelni vrh stranke”, kaže Krajišnik.

blic.rs

Pao prvi snijeg na Jahorini FOTO

Previous article

Dan koji je transformisao Srbiju: 16 godina od petog oktobra

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti