BalkanNovosti

Slovenija na korak do zatvaranja

0
Dramatična situacija sa virusom korona hara Slovenijom i Hrvatskom gdje je proteklog dana bilo više od 700 zaraženih, a Dežela je korak do potpunog zatvaranja.

Hrvatska je uvela korona redare koji će ubuduće kontrolisati zatvaranje restorana i kafića u ponoć, a u pripremi su i mnoge nove mjere kako bi se širenje virusa zaustavilo.

– Moguće je da je došlo u Hrvatskoj do eksponencijalnog rasta – tvrdi dr. Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ujedno ukazuje da zbog manjka epidemiologa gotovo više nije moguće pratiti kontakte zaraženih. Sada se predlaže da zaraženi sami jave svojim kontaktima da odu u samoizolaciju, a ljekari opšte prakse odbijaju da učestvuju u tom poslu.

Hrvatska hitno kupuje i novih 250 respiratora, a gotovo čitav zdravstveni sistem okrenut je da se spreči daljnje širenje zaraze nakon što je čak 748 oboljelih. Bolnice su već prepune, a nove mjere nisu dobro dočekane prije svega kod onih kojima je onemogućen rad.

Ovo je zatvaranje na mala vrata, mi nećemo uspjeti preživjeti zimu sa ovim mjerama – poručuju hrvatski ugostitelji i pišu Nacionalnom štabu “ljude ne ubija virus, već vaše nelogične mere”.

Padaju rekordi i u Sloveniji, a zabrinjava podatak da svaki deseti zaraženi završava u bolnici.

– Kreveta je dovoljno, ali ne i medicinskog kadra – kažu slovenački ljekari i ujedno tvrde da je sada zaražen svaki 150-ti Slovenac. Ako se stanje sljedećih dana pogorša vlada Janeza Janše razmišlja o novom zatvaranju, sličnom onom iz proljeća.Nešić podnosi ostavku na mjesto direktora Puteva Republike Srpske

Previous article

Nešić podnosi ostavku na mjesto v.d. direktora "Puteva RS"

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Balkan