BalkanNovosti

Slovenija “prevarena” u poslu sa maskama, sumnjiv preduzetnik iz BiH

0
Slovenački ministar odbrane Matej Tonin izjavio je u četvrtak da se u zapletu oko tri miliona maski koje je država naručila, a trebale su stići teretnim vozilom preko Italije, radilo o klasičnoj prevari.

– Teretu se izgubio svaki trag, a policija je ustanovila da se radilo o klasičnoj prevari – kazao je Tonin na konferenciji za novinare u Ljubljani, javila je Hina.

– Bila nam je obećana isporuka maski i ministar privrede Zdravko Počivalšek bio je u kontaktu s vozačem. Vozač je juče u 14:30 sati kazao je da je na carini u Sežani, a kasnije da će natočiti gorivo u Postojni, nakon čega smo s njim izgubili kontakt – kazao je Tonin.

Dodao je da je slovenačka policija ustanovila da je riječ o klasičnoj prevari, koja će se od sada tretirati kao prioritet.

Maske je naručilo poduzeća “Global promet”, čiji je direktor Emir Begović iz BiH, ali se pokazalo da je bilo riječi o fiktivnom poslu i klasičnoj prevari te da tog transporta ni maski nikada nije ni bilo, kazao je slovenački ministar odbrane.

Dodao je da je bila netačna juče objavljena informacija kako su nepostojeće maske bile unaprijed plaćene 10 miliona evra i da, u tom pogledu, nema štete te da će se maske i druga oprema potrebna za bolnice i druge ustanove tokom epidemije koronavirusa, naručivati po tačno određenim cijenama i plaćati nakon isporuke.

Stanje s opremom i zaštitnim sredstvima u slovenačkim bolnicama je kritično, utvrdio je ranije Tonin.

On je potvrdio da se čekaju skoro tri miliona maski iz Njemačke, koje su trenutno u Hamburgu, ali da je to trenutno u zastoju zbog restrikcija u transportu pa se radi na diplomatskom nivou da ta pošiljka što prije stigne u Sloveniju.

avaz

Zašto karantin u Italiji ne daje rezultate?

Previous article

Nakon vijesti da je umro, oglasio se poznati pjevač: Dušmani me se neće riješiti tako lako

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan