NovostiRS/BiH

Srbija ne može izručiti Novaka Đukića

0

Naredba o raspisivanju potjernice upućena je policijskim agencijama i Graničnoj policiji BiH, a Milorad Ivošević, šef tima odbrane generala Đukića, kaže da o potjernici koja važi za teritoriju BiH ne zna ništa i da nema razloga za njeno raspisivanje jer Đukića niko ne krije.

“Sudu sam na njihov zahtjev još prije dva mjeseca dostavio dokaz gdje se Đukić nalazi i uputnicu za liječenje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu”, rekao je Ivošević.

On naglašava da je iznenađen što ga Sud BiH uopšte ne kontaktira kao šefa tima odbrane, smatrajući da ta pravosudna institucija ne radi u skladu sa propisima.

Kada su u pitanju pravni propisi, general Đukić, s obzirom na to da pored državljanstva BiH ima i državljanstvo Srbije, ne može biti izručen iz Srbije u BiH jer Srbija ne izručuje svoje državljane.

“Ono što je moguće jeste da nakon raspisivanja potjernice Đukić, na osnovu međunarodnih akata i ugovora koje su zaključili Srbija i BiH, izdržava kaznu zatvora u Srbiji”, rekao je Srđan Radulj, zamjenik ministra pravde BiH.

Eventualno izdržavanje kazne Đukića u Srbiji moguće je nakon procedure koja bi bila sprovedena u Srbiji i koja podrazumijeva priznavanje krivične presude iz BiH pred nadležnim pravosudnim organima u Srbiji.

“To je prije svega u nadležnosti organa Srbije, kako pravosudnih tako i Ministarstva pravosuđa”, rekao je Radulj.

Podsjećanja radi, Sud BiH prvi put je osudio generala Đukića 2010. godine na 25 godina zatvora. Tu odluku Suda BiH poništio je Ustavni sud BiH jer je Evropski sud za ljudska prava prošle godine odlučio da je Sud BiH primjenjivao pogrešan zakon, a Apelaciono odjeljenje Suda BiH u junu ove godine smanjilo je kaznu zatvora na 20 godina.

Đukić je osuđen jer je, prema presudi, 25. maja 1995. godine kao komadant Taktičke grupe “Ozren” naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle, kada je stradala 71 osoba.

General Đukić trenutno se nalazi na liječenju u Beogradu.Kanada: Istraga protiv 90 ekstremista

Previous article

U napadima islamista 29 mrtvih

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti