BalkanNovosti

Srbija nije počela Prvi svjetski rat

0

Klaus kaže da je Drugi svjetski rat bilo relativno lako objasniti – zlo nacizma na jednoj strani, oni koji se bore protiv njega na drugoj, dok je Prvi svjetski rat bio različit.

On smatra da će potencijalni budući ratovi više ličiti na Prvi nego na Drugi svjetski rat i da “neće biti bazirani na grandizonim planovima i neće ih izazvati teroristi”.

“Izazvaće ih ljudi sa kravatama u skupim odijelima. Počeće u Evropi ako Evropljani nastave da zatvaraju oči”, zaključio je Klaus.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksej Meškov istakao je da treba izvući pouke iz prve globane katastrofe čovječanstva, naročito u kontekstu sve češćeg iskrivljavanja istorije.

Meškov je ocijenio da pouke Prvog svjetskog rata šalju upozorenje onima koji slabe postojeće sisteme bezbjednosti i potkopavaju aktivnost UN, te “pokušavaju da se Rusija isključi iz svjetske igre”.

On ukazuje da su opasni svi pokušaji izolacije međunarodnih partnera s ciljem da se natjeraju da odustanu od samostalne politike, kao i “pokušaji da se Rusija stavi na margine evropske politike”.

“Međutim, iako je očigledno da neće biti povratka na stare modele saradnje, Rusija je otvorena za dijalog i saradnju”, zaključio je Meškov.

On je istakao važnu ulogu Srbije kao predstojećeg predsjedavajućeg OEBS-a 2015. godine.

Predsjednik Fonda “Andrej Prvozvani” Vladimir Jakunjin rekao je da su SAD jedine imale korist od oba svjetska rata koje su iskoristile za ekonomski rast i zauzimanje geopolitičkog vrha na kom se danas nalaze.

“Treba skrenuti pažnju da je svet u stanju stalnih kriza i ako se sjetite događaja u vezi sa recimo Kosovom, ko može da kaže da neko drugi narušava međunarodno pravo ako je Kosovo bilo iskorišćeno kao legitimizacija narušavanja tog prava? A kako oceniti tvrdnju o ekskluzivnosti prava SAD da primeni silu – u Iraku, Libiji, Siriji?”, upitao je Jakunjin i naveo kao primjer slučaj Ukrajine.

On je upozorio da Evropa koja je preživjela dva teška rata ne vidi da se odvija fašizacija u Evropi.

“Drugačije se to ne može nazvati”, naveo je Jakunjin i dodao da je nemoguće podržavati Kosovo i Metohiju, a odricati pravo drugim nacijama na samoopredjeljenje, što je dodatni faktor za krizu.

Na dvodnevnom skupu učestvuje 100 učesnika iz 15 zemalja.

Brisel se /ne/će miješati u “Južni tok”

Previous article

GOSTOVANJE U PRNJAVORU U PROJEKTU “KUL TUR”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan