Automobilizam

Srbija: Pooštrava se kriterijum – teško do registracije Euro 3 i 4 vozila

0
Kako predviđaju nove odredbe Pravilnika o podjeli motornih i priključnih vozila, vozila koja su uvezena u Srbiju posle 1. marta 2014. moraće na tehničkom pregledu, od jula ove godine, da ispune znatno strože uslove koji se odnose na emisiju izduvnih gasova, od onih koja su prvi put registrovana u Srbiji prije tog datuma.

Taj akt je stupio na snagu 5. jula 2018. godine, ali je primjena propisa koji se odnose na mjerenje izduvnih gasova odložena do 5. jula ove godine, pišu Novosti.

Neki stručnjaci smatraju da će najteže tehnički pregled proći starija vozila sa “euro 3” i “euro 4” standardom. Drugi ističu da se ne može praviti takva generalizacija, već da će najveći problem imati automobili koji su prešli više stotina hiljada kilometara, kao i oni koji nisu održavani.

Svi se slažu u jednom, novi propisi su nelogični, jer kategorizacija nije napravljena prema euro standardu ili godini proizvodnje, već prema datumu registracije.

Podrazumijeva se da vozilo mora da zadovolji tehničku ispravnost i kriterijume predviđene u trenutku njegove proizvodnje. Međutim, od jula će za vlasnike dva ista automobila da važe različiti propisi, odnosno strože uslove moraće da ispuni onaj koji je registrovan nakon marta 2014. godine.

Tako je, na primjer, za vozila registrovana prije ovog datuma dozvoljena granica ugljen-monoksida pri obrtaju motora u praznom hodu 4,5 odsto, a za one poslije tog datuma je 0,3 procenta.

Pristižu prijave

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da ovi normativi nisu u skladu sa pravom, jer će se retroaktivno primjenjivati.

Propis treba, kako kaže, da važi od trenutka kada je donesen i građani moraju da znaju kakva su nova pravila igre. Oni koji su kupovali automobile od 1. marta 2014. do 5. jula 2018. sa tim nisu mogli da budu upoznati, a rijetko ko zna i sada da će početi njegova primena.

“Granice koje su postavljene novim propisom za mjerenje emisije izduvnih gasova, vozila sa “euro 3” i “euro 4″ standardom teško će moći da preskoče”, ističe profesor Vujanić za “Novosti”.

“Automobili treba da zadovolje tehničku ispravnost i kriterijume prema kojima su proizvedeni i prodati, a ne mogu se propisivati stroži uslovi od tih. Ali ima mnogo onih koji ne ispunjavaju ni te fabrički predviđene uslove, jer neće da održavaju svoje vozilo”

Ako je motor ispravan, onda na kvalitet izduvnih gasova znatno utiču katalizator i GPF filter kod “benzinaca” i DPF filter kod “dizelaša” (filteri za prečišćavanje čađi).

Međutim, ovi dijelovi nisu bili obavezni od početka proizvodnje vozila sa “euro 3” i “euro 4” standardom, tako da ih neki nemaju, dok ih svi sa normom “euro 5” i “euro 6” imaju.

Mnogi vlasnici su skidali katalizatore i filtere, ili su vozilo kupili bez tih dijelova, a u takvom stanju neće moći da prođu tehnički pregled kada stupe na snagu novi propisi. Njihova ugradnja će, kako ističe profesor, biti udar na džep vlasnika.

“Važno je održavanje automobila, redovno čišćenje katalizatora i filtera”, objašnjava Vujanić.

b92


SITUACIJA SE POPRAVLJA U Sloveniji potvrđena 752 nova slučaja virusa korona

Previous article

Vlada Španije uputila konvoje pomoći u snijegom zametena područja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *