Balkan

SRBIJA: Pronađeni dokazi da je beba ukradena

0
Vladina Komisija za istraživanje slučajeva nestalih beba i Udruženje “Za istinu i pravdu o bebama” došli su do prvog djeteta za koje, kako za “Novosti” otkriva Radiša Pavlović, član Komisije i predsjednik Udruženja, postoje konkretni dokazi da je kao beba ukradeno.

Riječ je o muškarcu koji je svojevremeno usvojen.

“Usvojenik se obratio za pomoć meni i zamjenici Udruženja Milanki Momčilović da mu pomognemo da sazna ko su mu roditelji. Kada smo počeli da istražujemo, shvatili smo da žena koja se vodi kao njegova majka kroz kompletnu dokumentaciju, od porođajnog protokola, preko prvog upisa matične službe do usvojenja – ne postoji! Dvije matične službe potvrdile su nam da žene sa tim generalijama, ni pod djevojačkim, ni pod udatim prezimenom, nema i nije je nikad ni bilo”, kaže Pavlović.

Da je i otac nepostojeći jasno je jer postoje dvije prijave rođenja. U prvoj se navodi i ime oca, u drugoj ga, međutim, nema. Nema ni udatog bračnog stanja žene koja je navodna majka, a nepostojeća majka u posebnom dokumentu odriče se djeteta i daje ga na usvajanje.

Thumbnail
Radiša Pavlović

Porođaj se desio 3. marta 1981. godine u Opštoj bolnici u Kruševcu. Pavlović kaže da je jasno da je neko dijete moralo biti proglašeno mrtvim, da bi se došlo do bebe za usvajanje, a onda je izmišljena majka i svi njeni podaci, i formalno je “odrađeno” usvojenje.

Sagovornik “Novosti” zato poziva sve žene koje su se tog datuma porodile u kruševačkoj bolnici, a rečeno im je da im je dijete preminulo, da se jave Udruženju i Vladinoj komisiji. To će nadležnim organima umnogome olakšati potragu.

Pošto u podacima stoji da je nepostojeća majka iz jednog sela u blizini Aleksinca, Radiša Pavlović i Milanka Momčilović obavili su razgovore i u aleksinačkom centru za socijalni rad. Tamo su pokušali da saznaju sa kim su radnici centra, prije nego što je tadašnji direktor potpisao rješenje o usvajanju, razgovarali ako majka ne postoji. Odgovora nije bilo.

“Podnijećemo danas krivične prijave protiv odgovornih u bolnici u to vrijeme, da bismo saznali koji ljekar je radio, koja babica, koje osoblje je bilo u toj smjeni. Za sada nam nije cilj da jurimo krivce, a jasno je da je više osoba u ovom slučaju bilo u sprezi, već da saznamo ko su biološki roditelji ovog momka. O cijelom slučaju obavijestili smo i policiju i tužilaštvo”, kaže Radiša Pavlović.

NELOGIČNOSTI

Da u slučaju usvajanja kruševačke bebe nešto ne štima, pokazuje i dokumentacija iz matične službe. Naime, kako tvrdi Pavlović, matičar je upisao rođenje bebe u matične knjige prije nego što je uopšte stigla prijava da je mališan rođen.

novosti.rs

BAHATI RAZBOJNICI Upali u kuću u Derventi pa SA ŽENE SKINULI zlatno prstenje

Previous article

Huavej uvjerava korisnike: Nastavićemo da pružamo bezbjednosnu podršku

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan