Novosti

Srbin i Hrvat kokain vrijedan 100 miliona švercovali na regati

0Državljavnin Srbije uhapšen je na Atlantiku, u blizini Azorskih ostrva, sa tonom kokaina na jedrilici, kojom su učestvovali u regati. Osim Srbinu, uhapšeni su i Hrvat i Belgijanac.

Portal iz Malage piše da se sumnja da je britanski narko-kartel angažovao trojicu iskusnih skipera da prevezu kokain, vrijedan čak 100 miliona evra, sakriven u unutašnjosti jedrilice u posebno napravljenim bunkerima.

“Droga je zaplijenjena kod Azorskih ostrva, a utvrđeno je da je grupa angažovala državljane Srbije, Hrvatske i Belgije koji su vješti u prelaženju okeana i koji su to već više puta radili. Riječ je o osobama koje je policija ranije istraživala i nadzirala”, navode španski mediji.

Policija je čamcima presrela jedrilicu koja je odvučena do Gran Kanarije.

“Agenti su više od dva sata pretraživali jedrilicu kako bi našli gdje je sakriven kokain, a uhapšeni su bili izuzetno mirni, jer su bili uvjereni da istražitelji ne mogu da pronađu pakete sa drogom”, pišu mediji.

Kokain je bio spakovan u pakete od po kilogram, a prostor u kome su ga držali je bio izuzetno skrovit.

Procijenjena vrijednost zaplijenjenog kokaina je u Španiji 40 miliona evra, dok bi u Velikoj Britaniji, za čije tržište je navodno spreman, dostigao vrijednost preko 100 miliona evra.

“Šverceri su planirali drogu da prodaju ‘na kilo’. Zanimljivo je da su imali potpuno nov i kreadtivan modus operandi – iznajmljivali su plovila koja su i ranije učestvovala u regatama, prijavljivali ih za regate i tako se ‘švercovali’ sa takmičarima i običnim građanstvom. Istraga je pokazala da je ova jedrilica bila prijavljena za poznatu turu još u januaru, te da su krenuli iz Lanzarotea, a završili na Martiniku i Malim Antilima, te da im je ti sve vrijeme bio alibi za prelazak Antantika u kružnoj ruti”, piše Opinion de Malaga i dodaje da je kokain trebalo da stigne u špansku luku u Kosta de Solu.

Paketi kokaina koje su agenti španske policije izvukli iz unutrašnjosti skupocjene jedrilice imali su više različitih oznaka, a bili su upakovani u celofane različitih boja.

“Na nekima od njih pisalo je ‘kapo’, a na drugima su bile slike aviona i ferarija”, navodi se.Krao automobile pa policiji pokazao ukraden turski pasoš

Previous article

Najveća zapljena kokaina u istoriji Paragvaja

Next article

You may also like

More in Novosti