BalkanNovosti

Šta član “svjetske vlade u senci” kaže o SAD i Kosmetu?

0

To znači da je situacija definitivno preokrenuta i to radikalno u smislu da je Vašington napustio stav da je na to pitanje stavljena tačka i da tu više nema o čemu da se pregovara, izjavio je predsednik Ist Vest Bridža i član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije Jovan Kovačić.

Zato je, smatra Kovačić, moguće doći do rešenja koje će do trajnog mira, dok situacija zamrznutog konflikta odgovara samo određenim interesima.

“To znači da se situacija definitivno preokrenula, ne radikalno u smislu da će Amerika sada da stane na stranu Srbije, na štetu Albanaca. Već radikalno u smislu da je napušten onaj čvrsti stav da nema više nikakvih pregovora i da Srbija mora da živi sa činjenicom da je Kosovo ono što jeste danas”, kaže Kovačić za RTK2.

Objašnjava da je reč o novom pristupu nametanja odgovornosti pregovaračima da nađu neko adekvatno rešenje.

Svi su, kaže, svesni da je vreme da se višegodišnji problemi Srba i Albanaca reše.

Upitan da li to znači korekciju granica, Kovačić kaže da je važno da svako rešenje vodi ka pomirenju.

“U trenutku normalizacije odnosa nad Albancima je lupa, mikroskop, da se vidi kakvo će biti njihovo ponašanje sa Srbima južno od Ibra, kad govorimo o razgraničenju. Ali o razgraničenju samo hipotetički, ne kažem da je to na stolu, ne kažem da je to jako na stolu ili dokle je to došlo, ali to je samo jedna varijanta u nizu varijanti. Onda će svako imati obavezu za dogovoreno i neće biti više izgovora da nema normalizacije”, ističe Kovačić.

Govoreći o uticaju Rusije on kaže da ima frakcija koje se protive rešenju zbog pregovora oko Krima, koji iako još nije na agendi doći će na pregovarački sto. Ipak, kako ističe, zvaničan stav Rusije je već poznat.

“Takvi pregovori su jako komplikovani, imaju više aspekata. S druge strane smo videli ovih dana da je zvanična Moskva rekla da će podržati svako rešenje koje mi podržimo, i ona je praktično rekla ono što i Amerika”, ocenjuje Kovačić.

Smatra da će pomirenje dva naroda doneti uspeh i Trampovoj administraciji, ali i Briselu.

Upitan da prokomentariše kako će se rešiti pitanje različitih stavova SAD i Nemačke u vezi sa dosadašnjim pregovorima o Kosovu, Kovačić objašnjava da velike sile mogu naći rešenje.

“Ja verujem da Nemačka i Amerika mogu da nađu, ili bolje rečeno da Amerika nađe adekvatan način da poruči svoj stav Nemačkoj i da ga Nemačka ispoštuje, i da Nemačka odustane od svoje crvene linije, jer njihovi odnosi su mnogo bitni i to jeste ta svetska trgovina”, kaže on.

Kovačić smatra da nastavak pregovora zavisi od lidera u tim pregovorima, opozicije, te javnog mnjenja. Kako ističe, najkompleksniji deo će biti implementacija dogovorenog.

“Svet ne može da nas čeka mnogo. Kina ima velike planove za region. Oba naroda (Srbi i Albanci) žele u Evropsku uniju. Ja mislim da je odlaganje rešenja samo pledoaje onim snagama rušilačkim snagama, a od toga nema se nikakve koristi, i u krajnjoj konsekvenci i to će biti osuđeno na neuspeh, jer mira će biti”, poručuje Kovačić.

b92

Još jedan Srbin ubijen u Južnoafričkoj Republici

Previous article

Ovih šest stvari je bolje da sakrijete od partnera

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan