MagazinZdravlje

Šta se dešava samo 20 minuta nakon što ispušite posljednju cigaretu?

0
Bilo da ste pušač ili ne, svjesni ste štetnosti te loše navike. Pasivni pušači, također trpe posljedice štetnog duvanskog dima na svoje zdravlje, stoga je odluka da prestanete pušiti odlična u svako doba.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je vrlo malo pušača svjesno toga da dodavanje šećera duvanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu “Nicotine and Tobacco Research”.

Cigarete sadrže prirodne i dodane šećere koji smanjuju “gorčinu” cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. No, oni istovremeno povećavaju količinu štetnih hemikalija u duvanskom dimu, kao i ovisnički potencijal pušenja, kaže dr. Andrju Seidenberg, doktor na Univerzitetu Sjeverna Karolina.

Pušači su svjesni koliko je teško donijeti odluku o prestanku pušenja, ali i koliko je još teže ostati dosljedan i ne pripaliti više nikada nijednu cigaretu. Ali, za one koji su stava da je to lakše reći nego učiniti, možda ovo bude poticajni vjetar u leđa da se zauvijek riješe štetne navike.

Evo šta se događa u tijelu nakon što ispušite svoju posljednju cigaretu.

Nakon 20 minuta normalizuje se krvni pritisak i srčani ritam. Nakon osam sati nivo kisika u tijelu se normalizuje i počinje opadati nivo ugljenmonoksida i nikotina.

Nakon 48 sati tijelo je izbacilo većinu ugljenmonoksida, a pluća se počinju čistiti od toksina. Čula mirisa i okusa postaju intenzivniji.

Nakon 72 sata nestaju problemi s disanjem koje ste kao aktivni pušač imali. Raste nivo energije u tijelu. Nakon tri do devet mjeseci funkcija pluća znatno je bolja. Nakon jedne godine rizik od moždanog udara i infarkta smanjuje se za pola u odnosu na osobe koje i dalje puše. Nakon 10 godina rizik od raka pluća upola je manji u odnosu na pušače, a riziku od zatajenja srca podliježete u istoj mjeri kao i osobe koje nisu nikada pušile.

(Večernji list)

Ruski avioni preletjeli blizu belgijske mornarice: Ne želim da započnem Treći svjetski rat

Previous article

LAKŠE DO POSLA U NJEMAČKOJ Nacrt zakona o useljavanju, ako bude usvojen 19. decembra, donosi OVE NOVINE

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin