Društvo

STRAH OD KORONAVIRUSA U Sarajevu devet osoba pod strogim nadzorom ljekara

0

Devet osoba u Kantonu Sarajevo u proteklom periodu stavljeno je pod zdravstveni nadzor zbog koronavirusa, što je rezultat kontinuiranog epidemiološkog nadzora koji provodi krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Kako su saopštili iz kriznog štaba, u skladu s naredbom resornog federalnog ministarstva, koordinišu rad kantonalnih zdravstvenih ustanova te daju preporuke shodno razvoju trenutne situacije u vezi sa koronavirusom.

– Implementacija plana pripravnosti u prethodnom periodu odnosila se na sprovođenje mjere stavljanja osoba pod zdravstveni nadzor. U periodu od 1. do 13. februara za devet osoba je izdato rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor, izvršena je obrada 195 pojedinačnih sanitarnih upitnika i 20 sanitarnih upitnika za grupu osoba koje su boravile ili još uvijek borave na području Kantona Sarajevo, čime se provodi propisani epidemiološki nadzor – navodi se u saopštenju kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Na ovaj način uspostavljen je adekvatan mehanizam za prikupljanje i analizu podataka nastalih prilikom skrininga za brzu procjenu i reagovanje.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerovatnost zaraze za stanovništvo Evrope i dalje se smatra malom, podsjećaju iz kriznog štaba KS.

– Iako su iz sedam zemalja EU prijavljeni slučajevi uvezenih i lokalno nastalih slučajeva, ukupni broj prijavljenih slučajeva koronavirusa na tom području i dalje je nizak, a mjere zaštite su na snazi. Krizni štab Ministarstva zdravstva KS će i dalje djelovati prema planu pripravnosti, a sa ciljem zaštite zdravlja stanovnika Kantona Sarajevo – navedeno je u izvještaju kriznog štaba.

(Klix)

DOBRE VIJESTI ZA GRAĐANE “Struja za domaćinstva u ovoj godini NEĆE POSKUPITI”

Previous article

Vučić Kurtiju: Ne možete da vređate Srbiju, ne predstavljate državu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Društvo