ITMagazin

STRAH OD “MILENIJUMSKE BUBE” U noći između subote i nedjelje staju GPS uređaji

0

U noći između subote i nedjelje moglo bi doći do problema sa GPS sistemima, što je scenario sličan onom iz 1999. kada je cijeli svijet strepii od “Milenijumske bube”, piše NBC.

Stariji kompjuterski sistemi koji se oslanjaju na Sistem Globalnog Pozicioniranja 24, odnosno GPS satelite koji orbitiraju oko Zemlje, u noći između subote i nedjelje, tačnije u nedjelju u 1.59 ujutru po našem vremenu, mogli bi da se iznenada vrate 20 godina unazad – na 22. avgust 1999.

Teoretski, to može uzrokovati da “poblesave” ne samo neki od sistema za navigaciju, već i pojedini kritični infrastrukturni sistemi u komunikacijama, transportu, elektroenergetskoj mreži i slično.

To je zato što GPS sateliti računaju vrijeme po nedeljama, i zbog načina na koji je sistem dizajniran kada je postavljen onlajn 1980. godine. On ima dovoljno memorijskog prostora samo za 1.024 nedjelje, a kada dođe do te granice, što će desiti u noći subotu na nedjelju, brojači se vraćaju na nulu.

Prema podacima Američkog ratnog vazduhoplovstva koje upravlja satelitima i Agencije za infrastrukturu i sajberbezbjednost Ministarstva državne bezbjednosti SAD (CISA) vjerovatnoća da će doći do stvarnog problema je mala.

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Ben John@benjohn65

Roll Over Issue like or . will happen Saturday, 6 April 2019 at 23:59:42 UTC. Could effect GPS navigators, clock accuracy & global financial systems. How will this affect you? https://www.abc.net.au/news/science/2019-04-05/gps-rollover-global-positioning-system-receivers-satellites/10966218 

See Ben John's other Tweets

Oni već više od dvije godine upozoravaju komunalije, finansijske sisteme, avio-kompanije i proizvođače navigacionih sistema na ovu mogućnost, piše “NBC News”.

Ratno vazduhoplovstvo i CISA su saopštili da je ova granica dobro poznata i da bi uređaji i sistemi napravljeni u posljednjih 10 godina već trebalo da su podešeni u skladu sa tim.

Štaviše, stvari su uglavnom išle glatko prvi put kada su sateliti došli do limita, u avgustu 1999. godine. Ali CISA je ukazala na to da danas postoji mnogo više GPS sistema nego što ih je bilo 1999, odnosno oko četiri milijarde, što je približno jedan za svaku drugu osobu na planeti.

Ovo bi trebalo da bude posljednji put da ograničenje memorije predstavlja potencijalni problem za vrijeme naših života.

Brojači satelita trenutno čuvaju podatke u komadima od 10 binarnih bitova, tako da se ponavljaju svakih 1.024 nedelja, ali sistemi se već unapređuju na 13-bitno skladište – dovoljno da traje 157 godina.

Ako se ne poklapate sa vašim horoskopskim znakom, možda ste zapravo tajni 13. znak zodijaka

Previous article

Kreće obračun: Snage Tripolija podižu oružje, velike sile pod budnim okom

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in IT