NovostiRS/BiH

Sud u Strazburu odbacio zahtjeve oficira JNA

0

Četiri aplikanta, koji su bili oficiri JNA i koji žive u Srbiji, žalili su se pred Sudom da im je prekršeno pravo na imovinu, jer im je onemogućeno vraćanje u posjed njihovih predratnih vojnih stanova u BiH koje su otkupili početkom 1992. godine.

U ovoj odluci Sud je prihvatio stav BiH da se predmetni slučajevi razlikuju od slučaja “Đokić protiv BiH”, jer je utvrđeno da su aplikantima dodijeljeni vojni stanovi u Srbiji u zakup na neodređeno vrijeme, a neki od aplikanata su čak i otkupili te stanove.

Takođe, pri donošenju ovakve odluke Sud je uzeo u obzir izuzetne okolnosti raspada SFR Jugolavije i ratove u regionu.

Iz odluke Suda, kako se navodi, proizilazi da svi pripadnici bivše JNA koji su otkupili vojne stanove u BIH, a kojima je u Srbiji dodijeljen novi vojni stan u zakup na neodređeno vrijeme, nemaju pravo na povrat stana u BiH.

Kako su gotovo svi pripadnici bivše JNA, odnosno Vojske Republike Srbije, u sklopu politike stambenog zbrinjavanja dobili vojne stanove u Srbiji ili Crnoj Gori, to znači da samo manji broj njih koji iz nekih izuzetnih razloga nisu dobili stan u Srbiji ili Crnoj Gori imaju pravo na nadokanadu tržišne vrijednosti predratnog stana u BiH, navode agencije.

 

(agencije)

BiH dobija 517 miliona KM kredita!

Previous article

Evropski sud podržao francusku zabranu nošenja nikaba

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti