MagazinZanimljivostiZdravlje

Super baka iz Beograda

0

Budi se oko pet, uskače u trenerku i trči Kalemegdanom nekoliko kilometara. Čim se dobro zagrijala ulazi u teretanu i nastavlja da vježba još sat i po. Uradi po 20 zgibova kao od šale, desetine trbušnjaka, pa pređe na podizanje tereta na spravama… A uz to, nekoliko puta nedjeljno ide na jahanje na Hipodromu. I tako već decenijama. Sve to, vjerovatno, ne bi bilo čudno da glavna junakinja ove priče nije Pava Životić, baka od punih 86 godina!

pava0905

Ova neobična Beograđanka inače je majstor džudoa. Trenirao ju je prije šest decenija čuveni rvač Gedža, a zatim je pravu obuku dobila od trenera iz Japana. Stigla do crnog pojasa šesti dan u ovoj vještini. Kako “super baka Švarceneger” kaže, praktično je učestvovala u stvaranju ovog sporta u ženskoj konkurenciji, pišu “Večernje novosti”.

– Džudo je moja najveća ljubav, ali i sport i fizička aktivnost uopšte – priča ova simpatična bakica koju smo pronašli u teretani na Tašmajdanu. – Oduvijek sam bila fizički aktivna, pa ne posustajem ni sada, u devetoj deceniji. Ne mogu da budem mirna, potrebno mi je da sam stalno u pokretu.

Hrani se, kaže, zdravo, bez masti i sa puno povrća. A žao joj je kada vidi danas koliko mladog svijeta dane provodi sjedeći ispred ekrana.

Pava odudara od svojih vršnjakinja. Dok njena generacija, nogu pred nogu, šeta Kalemegdanom, ili se odmara na klupicama, Pava pored njih samo projuri sa svojim njemačkim ovčarom. Zbunjeni pogledi, začuđena lica obavezno je otprate svakog dana dok džogira, ali i u teretani.

U rekreativni centar na Tašu Pava dolazi posljednjih godinu dana. Tri decenije je vježbala sa trenerom u Centru “25. maj”, ali kada je teretana zatvorena, uz pomoć starog trenera Pava je pronašla mjesto gdje može da nastavi vježbe. Opterećenje sa kojim ova baka radi, od po 20 i 30 kilograma, žene najčešće izbjegavaju.

– U početku dok je ne upoznaju, ljudi su u potpunom čudu kad vide staricu kako radi serije zgibova kao od šale ili bezbroj trbušnjaka u dahu – priča Pavin trener Slavko Isaković. – Sada je baka Pava ovdje već poznata. Oni koji ne znaju kakva je sportska legenda bila u mladosti, dive joj se zbog ovoga što radi sada, u devetoj deceniji. Takva izdržljivost i snaga, a pritom u tim godinama, za duboko su poštovanje. Nekako nas uvijek ostavi bez teksta kada se uhvati sprava i krene sa serijama vježbi. I nevjerovatnim osmijehom, koji joj je uvijek na licu.

Inače, po zanimanju Pava je diplomirani matematičar i fizičar, a penziju je stekla kao naučni radnik Instituta za ekonomiku industrije. Dugo je, priča, mogla pristojno da živi od svoje penzije, ali posljednjih godina sve teže.

– Na beogradskom Hipodromu imam konja, ali ga u posljednje vrijeme rjeđe viđam, jer su cijene održavanja drastično skočile. Sa malom penzijom sve to ne mogu da izdržim – priča Pava.

Večernje novosti

Pripremite ukusan marinirani pileći file

Previous article

Pucnjava u Švajcarskoj, ima mrtvih

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin