MagazinZdravlje

SVI ČEKAJU DA VRUĆINA UBIJE ZARAZU Naučnici otkrivaju šta će se desiti sa koronom na LJETO

0

Najnovija studija naučnika s američkog MIT-ja potvrđuje da bi toplo i vlažno vrijeme moglo dovesti do usporavanja širenja virusa korona.

Radi se o drugom istraživanju koje potvrđuje ovu tezu, nakon što su i kineski naučnici objavili da više temperature i vlaga ne pogoduju širenju Covida-19.

Kasim Bukari i Jusuf Džamil s MIT-ja analizirali su slučajeve virusa korona širom svijeta i zaključili da se većina slučajeva zaraze do 22. marta dogodila u regijama s temperaturama između tri i 17 stepeni, kao i vlažnošću od četiri do devet grama vodene pare po kubnom metru.

U zemljama u kojima je prosječna temperatura iznad 18 stepeni i u kojima je vlažnost veća od devet grama po metro kubnom ukupan broj zabilježenih slučajeva čini svega šest odsto od ukupnog broja slučajeva u svijetu.

– Ovo ukazuje na to da je širenje Covida-19 vjerovatno manje učestalo u toplijim i vlažnijim područjima – napominju naučnici i navode zanimljivo viđenje situacije.

– Gdje god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo se brzo povećavati. To posebno vidite u Evropi – izjavio je za Njujork Tajms Kasim Bukari.

Naučnici napominju kako je posebno važna uloga vlage u vazduhu. Azijske zemlje koje se suočavaju s monsunima mogle bi posebno uočiti usporavanje širenja Covida-19 jer je apsolutna vlaga tada iznad 10 grama po kubnom metro. Ipak, naučnici napominju da toplije i vlažno vreme neće eliminisati virus korona, već će samo pomoći u usporavanju širenja.

– Nerazumno je reći u ovom trenutku da će virus nestati kada stigne ljeto – rekao je dr. Vilijam Šafner sa Univerziteta u Tenesiju, prenosi Kurir.

kurirTijelo predsjednika Reala je izgubljeno na putu do krematorijuma

Previous article

NJUJORK PRED NAJJAČIM UDAROM Gradonačelnik traži 30.000 respiratora, korona virus se BRZO ŠIRI

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin