MagazinZanimljivosti

Svirao gitaru dok su mu odstranjivali tumor sa mozga

0

Ako vam je lakše da radite uz muziku u pozadini, ne bi trebalo da vas iznenađuje ako je i hirurzima takođe. Ali definitivno ne očekujete da će svirati pacijent, dok mu se “radi o glavi”! 

Foto

U svakom slučaju, kako pišu strani mediji, ovo je novi trend u operacionim salama u vijetu (ako dva slučaja možemo nazvati trendom). Prvi je bio Roger Frisch, koji je imao posebno konstruisanu violinu koja mu je omogućila da svira dok je bio na operaciji. Ovo je velika pomoć za hirurge koji su na osnovu toga kako je svirao, lakše zaključivali da li su elektrode postavljene na pravo mjesto.

Frišove okolnosti su zaista jedinstvene ali je gotovo uobičajeno da hirurzi vrše operaciju na mozgu dok je pacijent u budnom stanju. Na taj način dobijaju, konstantno, informacije od pacijenta kako bi znali da li “sijeku” nešto što ne bi trebali.

Kada je operisan muzičar, Anthony Kulkamp Dias, brazilski hirurzi su mogli da mu kažu da s vremena na vrijeme nešto recituje kako bi znali da li rade dobar posao. Ali zaista, zašto propustiti priliku da nešto i odsvira u toku tih devet sati koliko je trajala operacija. Mnogo je ugodnije a što je najvavžnije, istovremeno dobijaju infomacije o centrima govora, memorije i motorike.

https://www.youtube.com/watch?v=2fIXNA_lT30

Pored nekih klasika starih dobrih Bitlsa, Diaz je počastio “okupljene” i nekim svojim originalnim djelima kao i nekim brazilskim narodnim pjesmama. “Doktori su tražili od mene da ponovim jednu narodnu pjesmu, tako da sam čak još jednom izlazio na bis”, rekao je Diaz.

 

Kako je kasnije rekao, postao je svjestan da nešto nije u redu kada je počeo da zaboravlja imena svojih najbližih. Sa 90% uklonjenog tumora, hirurzi u bolnici “Nossa Senhora da Conceição” operaciju smatraju uspješnom i Diaz je pušten na kućno liječenje. I da, operacija je rađena sa lokalnom anestezijom, tako da Dijaz nije osjećao nikakve bolove.

IFLScience

 

 

Potvrđeno – Naser Orić uhapšen u Bernu!

Previous article

PRNJAVOR: Pljusak redovno potopi ulicu kod Tržnice

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin