NovostiSvijet

SZO: Počelo prvo ispitivanje vakcine za COVID-19

Počelo je prvo ispitivanje vakcine protiv smrtonosnog virusa korona, rekao je u srijedu Tedros Adanom Gebrejesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Gebrejesus je istakao da je ispitivanje počelo “samo 60 dana nakon što je Kina podijelila genetsku sekvencu virusa”, ali nije precizirao gdje se ispitivanje provodi.

Iako je ispitivanje prekretnica u borbi protiv širenja bolesti COVID-19, zdravstveni zvaničnici kažu da će trebati najmanje 12 do 18 mjeseci da vakcina bude dostupna za javnu upotrebu.

Na virtualnoj konferenciji za medije koja je održana u sjedištu SZO-a u Ženevi, rečeno je da je potvrđeno više od 200.000 slučajevaa virusa korona i preko 8.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Gebrejesus je pohvalio naučnike širom svijeta za koje kaže da zajedno djeluju kako bi sistematski ocijenili eksperimentalne terapije.

“Višestruka mala ispitivanja s različitim metodologijama možda nam ne daju jasne, snažne dokaze o tome koji tretmani pomažu da spasimo živote”, precizirao je Gebrejesus.

Upravo iz tog razloga SZO i njeni partneri organizovali su studiju u zemljama u kojima se neki od neprovjerenih tretmana uspoređuju jedni s drugima.

Među zemljama koje su potvrdile da će se pridružiti “solidarnom ispitivanju” su Argentina, Bahrein, Kanada, Francuska, Iran, Norveška, Južna Afrika, Španija, Švajcarska i Tajland.

“Znamo da se mnoge zemlje sada suočavaju sa eskaliranjem epidemija i osjećaju se preopterećeno, ali postoji nada. Mogu smanjiti opterećenje zdravstvenog sistema i pomoći da se epidemije riješe, omogućavajući ciljane i usredotočene mjere. Ali, da bi suzbili i kontrolisali epidemije, zemlje moraju izolovati, testirati, liječiti i ući u trag virusu. Ako to ne urade, lanci prenosa mogu se nastaviti na niskom nivou, a zatim će oživjeti kada se ukinu mjere fizičkog distanciranja”, rekao je Gebreesus.

Kazao je i da SZO i dalje smatra da izolacija, testiranje i liječenje svakog sumnjivog slučaja i pronalaženje svakog kontakta moraju biti okosnica odgovora na pandemiju virusa korona u svakoj zemlji.

anadolija

Za tri mjeseca korona će nestati sa zapadnog Balkana

Previous article

Tri grada su najveća ŽARIŠTA KORONA VIRUSA u Srbiji, a jedan od njih je posebno MISTERIOZAN

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti