NovostiRS/BiH

Tačka ključanja u Banjaluci, osvježenje za vikend

0

Dobro slušajte šta meteorolozi poručuju. Ovih dana nisu omanuli sa najavama da ćemo se pržiti na tropskim temperaturama. Sada nam ostaje da se nadamo da su i za vikend prognozu jednako sigurni.

Temperatura na banjalučkim ulicama je dostigla tačku ključanja – u centru grada je popodne bilo čak 40 stepeni. Banjalučko ljeto je opet pokazalo svoju prevrtljivost – nakon vrelog dana, Banjaluku je oko tri popodne zalio desetominutni pljusak. Ipak, osvježenje je bilo skromno; živa u termometru je pala na 34 stepena, ali je sparina porasla. Meteorolozi najavljuju konkretnije zahlađenje tek za vikend.

“Vikend nam najvjerovatnije donosi znatno svježije vrijeme, uz nešto češće, negdje i obilnije padavine, maksimalna temperatura oko 20 stepeni. To je nekih 15, čak i 20 stepeni niže od ovoga što imamo ova 2-3 dana. Prema nekim sezonskim prognozama, ovo ljeto bi trebalo da bude znatno toplije od prosjeka. Uz česte, upravo ove toplotne talase, dakle, da u jednom kratkom vremenskom periodu imamo nekoliko veoma toplih dana”, rekla je Milica Đorđević, meteorolog.

Za banjalučko područje, danas je bio proglašen narandžasti meteoalarm, ali je zato sjeverni dio Srpske, od Novog Grada do Bijeljine, pocrvenio na mapama Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na otvorenom, na asfaltu, u betonskoj džungli – temperature su i 10 stepeni više od onih izmjerenih po meteorološkim standardima. Spas je zato u rijekama i jezerima. Na kupalištu kod Zelenog mosta, ipak, manje ljudi nego inače. Leškare pod drvećem, hlade se u Vrbasu i uglavnom nisu raspoloženi za kameru.

Oni koji jesu bili raspoloženi, ovako su odgovorili na naša pitanja:

“Išao sam na bazen u Laktaše, ovdje je bolje, meni je bolje nego u Laktašima. Ovdje meni odgovara.”

“Fino je, došli smo na Vrbas, on onako hladan, pa malo osvježi.”

Doktori, kao i obično, upozoravaju građane da se klone sunca dok je u zenitu i da piju puno tečnosti. Pacijenata je posljednjih dana ipak više nego inače.

“Dominiraju glavobolje, mučnine, stomačni problemi, vrtoglavice. Pokoja lokalna alergijska reakcija, pokoji srčani bolesnik”, kaže Aleksandar Stupar, specijalista urgentne medicine iz Hitne pomoći u Banjaluci.

Na Trgu Krajine, žedni Banjalučani bježe u hlad oko cisterne sa vodom, da bi se makar malo osvježili tokom vrelog julskog dana. Iako mlaka, voda koju su dovezli vatrogasci spasava od ljetne žege.

Cisterna sa pitkom vodom biće dostupna Banjalučanima sve dok budu trajale visoke temperature. Sudeći po prognozama, to bi ovog ljeta moglo da potraje.

atv

“Zavetnici”: Željeli smo da u Banjaluci, podsjećamo na istinu, a ne da vrijeđamo žrtve!

Previous article

Zašto Ronaldova djeca nemaju mamu?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti