NovostiRS/BiH

“TESTIRATI SVE SA SIMPTOMIMA” Iz Ljekarske komore FBiH poručuju da je BiH na začelju EU

0

Ljekarska komora Federacije BiH (FBiH) traži od federalnog Ministarstva zdravlja značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u tom entitetu, kao i proširenje kriterijuma za testiranje slučajeva sumnjivih na virus korona.

– Broj testiranih od nešto više od 460 nije dovoljan. Isto tako nije prihvatljiva priča federalnog ministra zdravstva (Vjekoslava) Mandića i njegovog pomoćnika (Gorana) Čerkeza o “racionalnom” postupanju sa testiranjem. Ona je u suprotnosti sa smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije – saopšteno je danas iz Ljekarske komore.

Iz Komore podsjećaju da je praksa drugih zemalja EU takva da se testira puno šire i puno više i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku.

– BiH je trenutno na samom začelju EU po broju testiranih građana na milion stanovnika – napominju iz Komore.

Dodaju da je testiranje ključno u postavljanju pravog odgovora na epidemiju i omogućava istovremeno praćenje širenja zarazne bolesti u populaciji, te preduzimanje mjera na što većem suzbijanju širenja bolesti, pogotovo u vrijeme prisutne lokalne transmisije, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Federalna ljekarska komora apelovala je da zdravstvene ustanove u cijeloj Federaciji obezbijede dovoljan broj adekvatne jednokratne zaštitne opreme ljekarima i drugim medicinskim radnicima koji se nalaze na punktovima, gdje se vrši trijaža potencijalnih zaraženih.

srna

Na području Mostara se pojavio još jedan klaster

Previous article

Virus korona: Na čeličnim površinama opstaje 72 sata, na papiru 96-120

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti