NovostiSvijet

Toni Bler podnio ostavku

0

Bivši britanski premijer Toni Bler podnio je ostavku na mjesto izaslanika međunarodnog Kvarteta za Bliski istok, poslije osam godina provedenih na toj funkciji.

bler-toni

Zvaničnici, koji su upoznati sa radom Kvarteta, rekli su da je Bler napisao pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu u kome potvrđuje svoju ostavku.

Oni su insistirali na anonimnosti prije zvaničnog saopštenja, navela je američka agencija.

Bler je preuzeo dužnost 2007. uz velika obećanja, angažovan na pomoći u razvoju palestinske ekonomije i instutucija.

Imao je, međutim, poteškoća na tom mjestu, a jedan od zvaničnika je rekao da je postojala “frustracija” zbog ograničenosti njegovih ovlašćenja.

Pišući u februaru na svom vebsajtu nakon posjete pojasu Gaze, opustošenom prošlogodišnjim 50-dnevnim ratom sa Izraelom, Bler je istakao kako je stanje u kojem se ova oblast danas nalazi “prekor za one među nama iz međunarodne zajednice koji su tokom godina dali toliko neispunjenih obećanja, za one koji su obećavali liderstvo, a nisu ga obezbjedili”.

Britanski list “Independent” je u martu objavio da bi Bler uskoro mogao bi da bude smijenjen s mjesta izaslanika UN, SAD, EU i Rusije za Bliski istok, ali su SAD tada to demantovale.

Kvartet je neformalna grupa, koju čine UN, SAD, EU i Rusija, oformljena u Madridu 2002. godine, između ostalog i sa ciljem podržavanja palestinske ekonomije i institucija.

Blerova misija bila je da pripremi osnivanje palestinske države uz Izrael, kao dio mirovnog sporazuma.

On se brzo našao u sukobu s Izraelom zbog ograničenja na kretanja palestinskog naroda i dobara. Izraelsko-palestinski mirovni pregovori doživjeli su krah u aprilu prošle godine i cilj stvaranja Palestine uz Izrael je dalji nego ikada.

Pomenuti zvaničnik je takođe rekao da je Bler osjećao u početku da je pravo vrijeme da se krene naprijed.

Na vebsajtu njegovog kabineta je navedeno da je uspio da doprinese uklanjanju desetina izraelskih kontrolnih punktova na Zapadnoj obali, što je olakšalo kretanje radnika i palestinskih proizvoda do tržišta.

On je doprinjeo i razvoju turizma na Zapadnoj obali i Vitlejemu i davanju hiljada dozvola za palestinske radnike koji rade u Izraelu i investiranju 350 miliona dolara u mobilne telefone na Zapadnoj obali, što je omogućilo da se otvori hiljade radnih mesta.

Bler ostaje posvećan viziji četvorke o rješenju o dvije države i nada se da će igrati nezvaničnu ulogu u promovisanju mira. Jedna oblast u kojoj bi mogao da pomogne je razvoj odnosa između Izraela i šireg arapskog svijeta, rekao je neimenovani zvaničcnik.

Pojedini američki zvaničnici su nedavno nazvali Blera hodajućom šalom i naveli da on nema kredibilitet za obavljanje funkcije izaslanika.

ATV

19 ljudi koji nevjerovatno podsjećaju na crtane likove (GALERIJA)

Previous article

Saznajte koliko je paracetamol opasan

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti