BalkanNovosti

Tramp produžio odluku o povišenom stepenu upozorenja za Balkan

0
Predsjednik SAD Donald Tramp produžio je odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom, koja je na snazi od 2001. godine otkako je donio tadašnji predsjednik DŽordž Buš.

Tramp je u obavještenju upućenom Kongresu SAD, koje je objavila Bijela kuća, naveo da postupci ljudi koji prijete miru i međunarodnim naporima za stabilizovanje situacije na zapadnom Balkanu, uključujući činove ekstremističkog nasilja i opstrukcije i dalje predstavljaju neobičnu prijetnju državnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD, javio je “Glas Amerike”.

“Iz tog razloga, povišeni stepen upozorenja, koji je proglašen 26. juna 2001. godine, kao i mjere usvojene tog datuma, moraju efektivno da se nastave i poslije 26. juna 2019. godine”, istakao je Tramp.

Buš je 2001. godine proglasio povišeni stepen upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom, kako bi se SAD suočile sa navodnom neobičnom prijetnjom državnoj bezbjednosti i spoljnoj politici, koja se sastoji u navodnom učestvovanju, pomaganju, sponzorisanju ili pružanju podrške ekstremističkom nasilju u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji i u drugim dijelovima zapadnog Balkana.

Kao prijetnju SAD, Buš je tada naveo i mogućnost ometanja sprovođenja Dejtonskog sporazuma u BiH i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN od 10. juna 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

Da li je vlasništvo nad stanom ili autom prevaziđeno?

Previous article

Ognjen Vranješ će dobiti novu priliku

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan