ITMagazin

Treba im 10.000 radnika: Nedostatak IT specijalista državu skupo košta

Beč — IT sektoru Austrije nedostaje oko 10.000 visokokvalifikovanih radnika.

Direktni i indirektni gubitak po nepopunjenom radnom mestu procenjuje se na oko 160.000 evra godišnje, što je ukupno 1,6 milijardi evra, upozorava portparol IT sekcije u Privrednoj komori Austrije Martin Zandonela.

“To je ogromna šteta po austrijsku privredu”, konstatovao je u izjavi novinarima.

Prema njegovim rečima, strukovni predstavnici već pet godina izdaju izveštaj o stanju u obuci i zaposlenju u IT sektoru. Izveštaj i ove godine pokazuje da postoji mnogo otvorenih radnih mesta.

“Borimo se sa stagnacijom”, kazao je Zandonela i izrazio zabrinutost zbog velike stope napuštanja studija informacionih tehnologija, pre svega u prvim semestrima.

Na stručnim visokim školama za IT je stopa napuštanja iznosila 44,9 odsto, a na Univerzitetima 50,6 procenata u školskoj godini 2017/2018.

Najviše visokokvalifikovane radne snage u IT sektoru nedostaje u oblasti razvoja softvera, upravljanje računarskim mrežama i IT bezbednost. Takođe postoji velika potreba za radnom snagom u analizi podataka, automatizaciji, veštačkoj inteligenciji i kod interneta.

IT sektor od politike zahteva veće angažovanje u oblasti dihitalizacije, te i želi koncept IT obrazovanja u školama.

Predstavnik IT sektora naglašava da je potrebno da se u osnovnim školama uvede fiksna nastava informatike. Takođe se razmišlja o tome da se za maturante uvede obuka za IT “zanat”, jer, kako objašnjava Zandonela, IT sektor nije klasična privredna grana za zanate, ali trenutno vidimo da postoji razmišljanje o tome.

b92

KAMION SLETIO SA PUTA I PREVRNUO SE Nesreća kod Kotor Varoša

Previous article

Bez posla ostaje više od 600 radnika elektrodistributivnih preduzeća u RS

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in IT