BalkanNovosti

Tri grada su najveća ŽARIŠTA KORONA VIRUSA u Srbiji, a jedan od njih je posebno MISTERIOZAN

Prvi slučaj korona virusa registrovan je 6. marta u Subotici, a danas, poslije skoro dvije nedjelje borbe i proglašenog vanrednog stanja, imamo 89 oboljelih širom Srbije.

Kako je tokom svog jučerašnjeg obraćanja istakao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, “najveća žarišta korona virusa u Srbiji su tri grada koja su značajno pogođena – Beograd, Kikinda i Niš”.

Za Beograd se, ruku na srce, to i očekivalo. A protekla su 72 sata od pacijenta u Subotici, kako bi prvi slučaj zaraženog korona virusom bio prijavljen i u Beogradu. Tog 9. marta objelodanjeno je da je pozitivan na testu bio kineski državljanin, menadžer koji već duže vrijeme živi i radi u Beogradu.

Za njim su počeli da se ređaju drugi slučajevi, a najpoznatija imena bili su čelnici Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza i Marko Pantelić koji su u posljednjih mjesec dana boravili u Milanu i Amsterdamu.

– Svi oboljeli u Beogradu su se kompletno zarazili u Milanu – rekao je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prisutvo korona virusa u organizmu potvrđeno je kod čak 19 osoba na teritoriji Niša, od kojih se osmoro nalazi na liječenju u Kliničkom centru u ovom gradu, a ostali su u kućnoj izolaciji, potvrđeno je Blicu u Institutu za javno zdravlje Niš (IZJZ).

Načelnica centra za kontrolu i prevenciju bolesti IZJZ Niš prof. dr Biljana Kocić kaže da su ukupno na analizu slati uzorci 34 osobe, od kojih su 19 bili pozitivni na testovima za ovu infektivnu bolest, a 15 negativni.

– Pod zdravstveni nadzor na 14 dana u kućnu izolaciju stavljene su 492 osobe, među kojima su i osobe koje su došle iz inostranstva i one koje su imale kontakt sa njima. Anketirane su 694 osobe a telefoni epidemiologa imali su 1.950 poziva – kaže prof. dr Kocić.

Klinički centar u Nišu saopštio je jutros da se na Klinici za infektivne bolesti KC Niš, trenutno liječi osmoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboljeli od korona virusa COVID-19, što je duplo više nego prethodnog dana. Jedan od oboljelih je na respiratoru.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Koronu je “donijela” Nišlijka koja radi u Luganu u Švajcarskoj, a koja je na 10 dana boravila u gradu na Nišavi i potom se vratila u Švajcarsku, gdje je potvrđeno da boluje od korona virusa.

Ona je, navodno, u Nišu bila na seminaru, sa još dve koleginice iz Beograda, koje su se takođe zarazile, kao i još četiri osobe koje su sa njom bile u kontaktu. Majka ove žene, ipak tvrdi, da je njena kćerka samo došla u posjetu.

– Moja kćerka živi u Švajcarskoj, a u Niš je došla da nas posjeti na 10 dana. Dvije drugarice iz Beograda došle su takođe kod nas kako bi provele vrijeme sa njom. Nikakvih problema nije bilo. Kada se vratila tamo saznala je da ima virus. Ne znam samo odakle se pojavila ta priča o navodnom seminaru, nikakvog seminara nije bilo, kako moje dijete, tako i njene drugarice boravile su ovdje u našoj kući – ispričala je majka ove Nišlijke.

Ako se za Beograd i Niš i očekivalo da budu žarište korone, pošto se uz Novi Sad radi o najvećim gradovima u Srbiji, svi se pitaju kako se u njihovom društvu našla i – Kikinda?

Čini se da se trenutno najrigoroznije mjere sprečavanja širenja zaraze sprovode upravo u ovom gradiću u sjevernom Banatu. Kako objašnjava gradonačelnik Pavle Markov, pokrajinski štab za vanredne situacije u utorak je na prijedlog Instituta za javno zdravlje Vojvodine izdao naredbu da se u tom gradu obustavi rad svih ugostiteljskih objekata i pijaca, kao i da se zatvore sve trgovinske radnje, osim apoteka i prehrambenih prodavnica.

– Mjera obustave rada svih ugostiteljskih objekata stupila je na snagu odmah. U potpunosti se obustavlja rad gradske i svih ostalih pijaca. Kikinđanima su na raspolaganju isključivo prehrambene prodavnice i apoteke, ali će za sada moći da rade i kiosci brze hrane i službe za dostavu na kućne adrese – objasnio je Markov.

Direktorka kikindskog Zavoda za javno zdravlje dr Sandra Radlović kaže da situacija izazvana korona virusom u Kikindi nije povoljna.

– U našem gradu prisutna je lokalna transmisija bolesti. U ovom trenutku niko ne može da kaže u kom pravcu će se odvijati dalja epidemiološka situacija. Od nas samih zavisi ishod, pa zato molim građane da se pridržavaju svih propisanih mjera i da poštuju uputstva nadležnih. To se naročito odnosi na osobe starije od 65 godina – istakla je dr Radlović.

Prema njenim riječima, trojica pacijenata iz Kikinde nalaze se u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu i oni su na respiratoru, dok se u samoj Kikindi više od 100 osoba nalazi u izolaciji.

– Oni su ostvarili brojne kontakte u kikindskoj bolnici, domu zdravlja i u svojim firmama. Popisali smo sve bliske kontakte i oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor. To znači da 14 dana, koliko maksimalno iznosi period inkubacije, moraju da budu u kućama, da nemaju kontakte sa svojim ukućanima i da poštuju ljekarska uputstva. Mi ih kontaktiramo dva puta dnevno. Zasad su svi dobro i još nikome se nisu pojavili simptomi – naglasila je dr Radlović i dodala da nekima period inkubacije ističe za dva dana, a nekima u narednih pet.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član republičkog kriznog štaba prof. dr Zoran Gojković potvrdio je da je dio tima Kliničkog centra Vojvodine već u Kikindi i da je pomoć iz Novog Sada permanenta.

– Prema svim epidemiološkim podacima kojima raspolažemo virus je u Kikindu došao iz Milana. Nije prepoznat na vrijeme i jedan dio građana Kikinde je trenutno u izolaciji, što nam je sada najveći problem. Pojavljuju se sada i kontakti kontakata i zato su ove mjere uvedene u Kikindi i trenutno su najdrastičnije u cijeloj Srbiji. Pratimo iz trenutka u trenutak šta se dešava. Ovo su sve preventivne mjere, da ne bi došlo do širenja virusa među građanima Kikinde – kaže Gojković.

Prema njegovim riječima, ono što je dobro jeste da svi zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa pacijentom koji je prvi zaražen još nisu pokazali znakove oboljenja iako je od kontakta prošlo 12 dana.

– Još uvijek sve držimo pod kontrolom. U bolnici za sada nema ove infekcije. Dio u kojem je ležao pacijent je potpuno izolovan. Zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa njim i drugi pacijenti, ne pokazuju znakove oboljenja. Da li će se iz drugog klastera odnosno kontakta nešto iznedriti mi to u ovom trenutku ne znamo i zbog toga su ovako rigorozne mjere uvedene u Kikindi – objasnio je Gojković.

On je podsjetio da je na Klinici za infektivne bolesti KCV hospitalizovano pet pacijenata oboljelih od virusa korona, od kojih su tri na respiratoru i u teškom opštem stanju, jedan u kritičnom, dok su dva pacijenta, koja su prva primljena u Klinički centar Vojvodine, sa značajnim poboljšanjem stanja.

blic

SZO: Počelo prvo ispitivanje vakcine za COVID-19

Previous article

Predstavljene gume koje se same regenerišu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan