Društvo

Tužilaštvo pokrenulo potragu za Jocom Babinkom, koji je kao beba proglašen mrtvim prije 25 godina

0

Dečak je rođen u Rumi, a majci je dan kasnije saopšteno da je umro. Nisu joj dali da ga vidi, a ni sahrani. Zvaničan dokument o njegovoj smrti ne postoji

Nakon 25 godina otkako je njen sin proglašen mrtvim, Irižanka Jelena Kuzmanović dobila je novu nadu da će ga napokon videti i zagrliti. Matičarska služba u Rumi nedavno je poništila upis zabeleške o smrti Joce Babinka 12. maja 1994. godine, dok je istovremeno Tužilaštvu u Rumi podnet zahtev za pokretanje istrage.

Na osnovu Rešenja Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove Opštinske uprave opštine Ruma od 1.10.2019.godine, koje je dostavljeno medijima, “odobrava se poništenje pogrešno upisane zabeleške o činjenici smrti Joce Babinka” – navodi se u dokumentu.

oteta beba, bebi afera, Ruma

Dete posle 25 godina više nije mrtvo Foto: Privatna arhiva

– I srećna sam i pomalo uplašena, još uvek ne mogu da poverujem da ću najzad upoznati svog sina, sada mladog čoveka od 25 godina! Sve ove godine od tog kobnog 12. maja 1994. godine proživljavan jedan isti dan. Tada sam imala 21 godinu, porodila sam se normalno 11. maja 1994. godine u rumskom porodilištu. Joca je imao 2,1 kilogram, zaplakao je pri dolasku na ovaj svet – kroz plač priča Jelena Kuzmanović, kojoj su sutradan saopštili da je njena beba preminula.

Najpre su joj, kaže, tog dana rekli da je beba sićušna, te da se čeka sanitet koji će je prevesti u inkubator u bolnicu u Sremskoj Mitrovici. Sutradan, međutim, u njenu sobu ulazi lekar koji ju je porodio i saosećajnim tonom izgovara kobne reči.

RODITELJIMA NISU DALI DA GA SAHRANE

– “Umrla vam je beba, rekao je, nemojte se sekirati, mladi ste, imaćete još dece’’. Svet mi se okrenuo, obavestili su mi muža, svi smo bili u šoku, tražili bebu da je sahranimo u Irigu, ali nam je nisu dali, pod izgovorom da će tako naš stres biti veći! U obdukcionom nalazu rumskog patologa od 12. maja pišu razne anomalije, kao nesrasla kičma, bruh itd. ali nigde ne stoji da je Joca imao šest prstića na jednoj šaci, kako mi je babica rekla odmah nakon porođaja – tvrdi Jelena, pokazujući celokupnu dokumentaciju punu kontradiktornih činjenica, koju je tokom višegodišnje potrage za istinom prikupila.

Bebine noge, hronika, mrtva beba, nesreca, beba

Nisu joj dali da sahrani bebu, da se ne bi stresirala Foto-ilustracija: pixabay.com

U celoj priči najveću pažnju pobuđuje činjenica da roditelji navodno preminule bebe do dana današnjeg nisu dobili zvaničnu potvrdu o njegovoj smrti, jer izvod iz matične knjige umrlih ne postoji.

U izvodu iz matične knjige rođenih stajala je samo zabeleška o smrti Joce Babinka na osnovu obdukcionog nalaza, koja je sada poništena.

ODBAČENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV LEKARA

– Protiv lekara koji me je porodio 2014. godine podnela sam krivičnu prijavu, koju je, međutim, Tužilaštvo u Rumi odbacilo. Taj isti lekar me je posavetovao nakon Jocine navodne smrti da se narednih pet godina ’’pričuvam’’ i ne ostajem u drugom stanju. Ali, već naredne godine rađam zdravu devojčicu, potom 1997. godine dečaka. Tragedija mi je osim narušenog zdravlja donela i razvod braka. Sa sadašnjim suprugom imam četvorogodišnjeg sinčića. Braća i sestre neizmerno bi voleli da upoznaju svog starijeg brata, tada bi naša sreća bila kompletna – nada se Jelena.

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Udruženje roditelja nestalih beba u Srbiji je u periodu od 1960-2000.godine 240.912 beba proglašeno mrtvim.

(Telegraf.rs/Vojvodina info)


Alarmantno u Briselu: Evakuisani putnici voza za aerodrom

Previous article

Bajern slomio otpor Olimpijakosa, Јuventus do pobjede u nadoknadi

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Društvo