NovostiRS/BiH

U 2016. RASPISANO 237 POTERNICA Bosanci se najčešće kriju u Nemačkoj i Srbiji

0

Biro za saradnju s Interpolom u 2016. godini je raspisao 237 međunarodnih poternica. Od tog broja, 38 je plavih poternica koje su raspisane u cilju prikupljanja informacija i lociranja osoba, a 27 ih je raspisano za nestalim osobama.

 
Po poternicima koje su raspisane od nadležnih organa u BiH, uhapšeno je 77 osoba, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH.

– To je u odnosu na broj poternica 33 odsto. Od 77 poternica, 75 osoba je uhapšeno na području drugih država, a najviše na području Nemačke (25), Srbije (14), Austrije (7) i Hrvatske (6). Najveći broj tih osoba su državljani BiH. Granična policija BiH uhapsila je dve osobe – kazao je Branislav Pavlović, šef Biroa za saradnju s Interpolom i Odseka za saradnju s EUROPOL.

Na osnovu poternica drugih država, na području Bosne i Hercegovine uhapšeno je 26 osoba, među kojima je najviše državljana Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Branislav Pavlović

– Najviše hapšenja izvršila je Granična policija BiH jer ima dobar sistem i granice su dobro pokrivene. Putem Interpolovog alata ASF koji služi za pretragu osoba, dokumenata i vozila, nadležni organi koji imaju pristup ovom alatu izvršili su 17 miliona provera. U 2016. godini realizovano je 88 ekstradicija, od čega 61 iz drugih zemalja u BiH i 27 iz BiH u druge zemlje. Takođe, realizovano je 12 transfera osuđenih osoba – rekao je Pavlović.

Kada je reč o izručenju Alije Delimustafića, Sanjina Sefića, Slobodanke Tošić i Rame Brkića, Pavlović je kazao da će postupak izručenja Delimustafića trajati kraće, jer je pristao na postupak pojednostavljenog izručenja, dok izručenja ostalih zavise od zemalja na čijim područjima se nalaze.

Pavlović je dodao da je ove godine povećan broj poternica koje su izdate u cilju hapšenja i ekstradicije osumnjičenih za terorizam.

– BiH je 2015. godine raspisala 66 plavih poternica u svrhu prikupljanja podataka i lociranja osoba te pet u svrhu hapšenja. Ove godine su izdate 32 plave poternice, a 28 ih je izdato u cilju hapšenja i ekstradicije. Kada je reč o poternicama od drugih zemalja, broj je veliki i menja se iz dana u dan – istakao je šef Biroa za saradnju s Interpolom.

Samir Kavazović

Kroz kanale za razmenu informacija razmenjene su ukupno 121.674 informacije, a otvoreno je 8.545 predmeta.

– Na Interpol otpada 4.827 novih predmeta, EUROPOL 70 i Selec 141 predmet. Na zahteve domaćih organa otvoreno je 3.507 novih predmeta. U 2016. godini sprovedeno je 9 akcija koje su se odnosile na organizovani kriminal, oružje, drogu i terorizam. Jedna od najbitnih operativnih akcija je „Hidra 2016“ – kazao je Samir Kavazović, pomoćnik direktora Sektora za međunarodnu operativnu policijsku saradnju.

Kavazović je istakao da će elektronska evidencija osoba za kojima se traga nakon 1. januara biti dostupna svim agencijama i da će se u evidenciji nalaziti više od 190.000 osoba.

Takođe, 13 policijskih agencija je potpisalo sporazum o korištenju baze podataka o oružju, za koji su aktivnosti u toku, a ponuđena je i baza podataka fotografija seksualnog zlostavljanja dece. Projekat je u fazi dogovora sa stručnjacima iz Liona.

Izvor: Klix.ba

Prnjavor: SO usvojila budžet za 2017. godinu

Previous article

Pronađena i druga crna kutija aviona “Tu-154”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti