Novosti

U Brazilu suša, cijene kafe naglo skaču

0

Prošlo je doba jeftine kafe – u Brazilu vlada suša i cijene stalno rastu, upozoravaju stručnjaci.


_20140305_032029_1Od početka ekonomske krize, prije nekoliko godina, kafa je bila sve jeftinija, da bi u oktobru prošle godine cijene  dostigle samo trećinu onih po kojima je kafa plaćana tokom 2011.

Tada je u Brazilu, jednoj od najznačajnijih zemalja u proizvodnji kafe i  kvalitetne sorte “arabika”, zavladala suša,  tako da je urod postajao sve slabiji.

Naročito je pogođena brazilska pokrajina, širom svijeta poznata baš zbog kafe – Minas Žerais,  kao i sjeveroistok Sao Paula.

Zbog toga Svjetsko udruženje proizvođača kafe  za sljedeći urod u sezoni  2014. – 2015. računa sa manjkom od oko dva miliona  vreća /standardna vreća teži 60 kg) na svjetskom tržištu.

Brazilski proizvođači kafe objašnjavaju da je cijena već “skočila” sa oko stotinu evra ove zime, na nekih 160 evra po vreći.

Veletrgovci su shvatili da kafa više nikada neće biti jeftina kao krajem  prošle godine i da je vrijeme da je kupuju. I taj potez je “pomogao” naglom skoku cijene kafe.

Prema službenim statistikama, Brazil će tržištu ponuditi još “samo” 32 miliona vreća kafe sorte “arabika” – prošle godine je bilo 38 miliona vreća.

Jedino će nešto “porasti” ponuda manje kvalitetne i jeftinije sorte “robusta”,  koje će ove godine biti 12,3 miliona vreća- navodi Dojče vele. Izvor: agencije

 

 

Besplatna popravka poplavljenih elektro uređaja

Previous article

Stiže pomoć iz Boleslaveca!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti