NovostiSvijet

U Grčkoj i dalje gori, snimak dronom pokazuje katastrofu

0

ATINA – Nakon katastrofalnih požara koji su pogodili predgrađa Atine, Grčka prebrojava žrtve i traži nestale. Snimci dronom pokazuju razmjere katastrofe. I dalje gori.

Prema posljednjim informacijama, u nekoliko desetina požara koji su se brzinom munje rasplamsali u tri fronta u predgrađima Atine, stradale su 74 osobe, među kojima je i dosta djece. Tačan broj nestalih se ne zna, a procjene su da ih je preko 200. Društvene mreže pune su slika i objava: “Traže se…” I među nestalima dosta je djece.

Vatra i dalje gori u Kineti i Kalitehnopulisu na Atiki već treći dan, prenosi agencija ANA.

U Kineti, požari se šire na dva fronta – jedan prema Agioi Teodoroi i drugi prema Alepohori, a stanovnicima su lokalne vlasti još u utorak savjetovali da se evakuišu.

Kako se navodi, trenutno požare gasi 176 vatrogasaca sa 74 vozila, 37 planinara, avioni i helikopteri. U gašenju požara u Kalitehnopulisu učestvuje 196 vatrogasaca sa 96 vozila, 10 mašina za gašenje požara, pet vojnih mašina i helikopter.

Jak vjetar i visoka temperatura proširili su vatru velikom brzinom zbog čega su mnogi stradali u kućama, automobilima…

Premijer Grčke Aleksis Cipras proglasio je vanredno stanje i trodnevnu žalost, dok je glavni državni tužilac otvorio istragu jer se sumnja da su požari možda podmetnuti.

U požaru je oštećeno 1.200 kuća, a materijalna šteta se već procenjuje na više od 50 miliona evra.

Vijesti iz Atine sa zebnjom se prate i u Danskoj. Naime, desetoro ljudi, najverovatnije turista iz Danske, nestalo je pošto što su bežeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu.

Za njima tragaju spasioci iz brodova, ali i iz helikoptera. Najteže pogođenoo je predgrađe Mati, koje je skoro potpuno uništeno, a najpotresniju sliku zatekli su vatrogasci u dvorištu jedne viče gde su zatekli tela 26 osoba. Kako se kasnije saznalo, riječ je uglavnom o roditeljima koji su stradali zagrljeni sa djecom.

Preživjelima se pružaju sve vrste pomoći, od smještaja, hrane pa sve do psihološke pomoći. Većina je smještena u prihvatnim centrima jer im je vatra progutala sve što su imali.

tanjug/nezavisne

Detalji ubistva kod Gradiške: Snajperista ubio biznismena s dosijeom

Previous article

Stradalo oko 5% usjeva u RS, najviše kukuruz i voće

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti