MagazinSvijet poznatih

U HRVATSKOJ NAJVIŠE BANJALUČANA I TREBINJACA “Dobri radnici iz BiH i Srbije NEMAJU VEZE SA RATOM”

0

Hrvatski mediji komentarišu napade na srpske sezonce u Dalmaciji kao i niz napada na Srbe koji se dešavaju u kontinuitetu, uz napomenu da zbog nedostatka radne snage hrvatski turizam ne može da funkcioniše ukoliko ne dolaze sezonski radnici, među kojim je mnogo Srba.

Zbog nedostatka radne snage u Hrvatskoj, veliki broj hotelijera i ugostitelja uvozi radnu snagu iz komšiluka, a najviše sezonaca dolazi iz BiH i Srbije.

Posljednji događaj na Braču, kada su huligani napali mlade sezonce jer su mislili da su Srbi, sigurno ne ostavlja dobar utisak na sve one koji još razmišljaju hoće li doći na sezonu u Hrvatsku ili ne, upozorava portal “Indeks”.

Vada Hrvatske ove godine povećala je kvote za uvoz radne snage u turizmu na 15.611 dozvola, a iskorišteno ih je tek oko 6.000. Trećinu su iskoristili sezonci iz Srbije.

Šef Instituta za turizam Damir Krešić ističe da se sezonci ne mogu dijeliti po nacionalnoj osnovi, već na “dobre i loše radnike”.

Predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske Eduard Andrić ističe da su radnici iz susjedstva najkompetentniji, jer znaju jezik pa im je lakše u komunikaciji sa kolegama. Osim toga, skoro svi pričaju bar engleski.

Andrić navodi da je u Hrvatsku najviše radnika stiglo sa područja Banjaluke i Trebinja.

– U zadnje vrijeme često, kad obilazim radnike po terenu, ističem da nije dobar animozitet između domaćih stalno zaposlenih i sezonaca koji dolaze sa strane – navodi on.

Andrić odbacuje argumente napadača da su njih “Srbi nekada napadali”, uz napomenu da ti mladi ljudi iz Srbije i BiH nisu bili ni rođeni za vrijeme rata ili su bili bebe.

On napominje da bi se onda mogla voditi i polemika o Prvom i Drugom svjetskom ratu i da takve stvari nigdje ne vode.

Hrvatski mediji posljednjih dana opširnije pišu o incidentima i napadima na osobe srpske nacionalnosti, navodeći posebno slučaj Radoja Petkovića, koji je nakon višednevne kome preminuo od posljedica fizičkog napada.

Njega je ubila osoba koja se u BiH sumnjiči za ratne zločine nas Srbima u okolini Broda.

srpskainfo.com

NIŠTA OD POMIRENJA Završeno suđenje Cece i Karleuše: Jelena morala da ostane u sudu!

Previous article

U petak otvaranje novog Zelenog mosta

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Magazin