DruštvoNovosti

U Njemačkoj predstavljena nova novčanica od 20 evra

0

Njemačka centralna banka Bundesbank predstavila je novu novčanicu 20 evra koja će na tržište biti puštena 25. novembra, a član Upravnog odbora Bundesbanke Karl-Ludvig Tile tvrdi da je to svojevrsna prekretnica u tehnologiji izrade novčanica, javlja Anadolu Agency (AA).

novih-20-evra

Tile je u sjedištu Bundesbanke u Frankfurtu novinarima predstavio novu novčanicu od 20 evra, te tom prilikom naglasio da je riječ o novčanici koja je osvježenog dizajna i sigurnosnih karakteristika. Dodao je da ova banknota ima novi sigurnosni element nazvan “Portret prozor”.

“Nova novčanica ima pojačane sigurnosne karakteristike koje je čine manje podložnom falsifikovanju. Tu posebno mislim na novi hologram. Ova novčanica je prekretnica u izradi ovakvih vrijednosnih papira koji su mnogo sigurniji i trajniji od prethodno štampanih”, kazao je Tile.

Tile je ovom prilikom kazao da na tržištu novca u zemljama evrozone trenutno u opticaju ima 18,1 milijardi novčanica.

Novčanica od 20 evra je zadržala plavu boju, ali je njen dizajn osvježen simbolima Evrope. Tile je kazao da će novčanice od 20 evra koje su trenutno u opticaju biti korištene još neko vrijeme, a zatim i povučene sa tržišta.

Uvođenje novih sigurnosnih novčanica u evrozoni datira još od 2002. godine kada je pokrenuta borba protiv falsifikatora novca. Nove novčanice od pet evra uvedene su prije dvije godine, a prošle godine su se na tržištu pojavile i nove novčanice od 10 evra.

Očekuje se da u narednom periodu novom generacijom budu zamijenjene i novčanice u apoenima od 50, 100, 200 i 500 evra.

AnadolijaPRNJAVOR: Gorjela šuma u Novom selu

Previous article

Kupio sedmogodišnjoj kćerki dva dijamanta za 77 miliona dolara

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Društvo