NovostiSvijet

U Njemačkoj zabrana kontakata umjesto kretanja

0

Njemačka vlada i pokrajine dogovorile su u borbi protiv virusa korona jednu vrstu “zabrane kontakta”.

Prema dogovoru postignutom na današnjem video-sastanku kancelarke Angele Merkel i premijera svih 16 pokrajina planirana je zabrana okupljanja za više od dvije osobe, uz izuzetak za porodice, kao i osobe koje žive u istom domaćinstvu.

Takođe, namjeravaju se odmah zatvoriti svi restorani i ostali ugostiteljski objekti, gdje to još nije slučaj.

Od te mjere izuzeti su samo oni restorani koji vrše dostavu ili omogućavaju da se ponese kući.

Isto tako biće naređeno zatvaranje frizerskih, kozmetičkih salona, studija za tetovažu, salona za masažu.

Sve mjere treba da stupe na snagu od ponedjeljka.

Grupa od 12 pokrajina se, uoči sastanka u osnovi dogovorila na zabranu kontakata, a među njima su pokrajine Baden-Virtemberg, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hesen, Meklenburg-Forpomern, Donja Saksonija, Sjeverna Rajna Vestfalija, Rajnland-Pfalc, Šlezvig-Holštajn I Tiringija.

Na sastanku, tvrde mediji, došlo je do velike svađe između premijera Bavarske Markusa Sedera i premijera Sjeverne Rajna i Vestfalije Armina Lašeta, a razlog je što je Lašet predstavio dokument, koji je zajedno sa jedanaestoricom drugih premijera dogovorio i želio je da se izglasa.

To je Seder shvatio kao napad, jer inače mu više premijera prebacuje da je s novim restriktivnim mjerama, koje je uveo u petak, suviše prednjačio iako je postojao dogovor da se djeluje zajedno.

Tako je premijerka Meklenburg-Forpomern Manuela Švesig kritikovala oštro Sedera rekavši da on solira iako je kao predsjedavajući premijera pokrajina mogao sazvati sastanak u svakom trenutku.

U dokumentu koji je Lašet pokušao da “progura” se želi po svaku cijenu spriječiti ograničenje slobode kretanja, to jest da je zabrana kontakata efikasnija od mjere zabrane izlaska.

Inače broj inficiranih je u Njemačkoj dostigao 24.213 slučaja.

Do danas poslije podne umrlo je 83 osobe, a 239 je izliječeno.

Najveći broj inficiranih je u Sjevernoj Rajni Vestfaliji sa 7.361, zatim slijede Bavarska sa 4.457, Baden Virtenberg 3.818, Donja Saksonija 1.586, Hesen 1.267, Ranjland Pfalc 1.149, Berlin 1.025, a sve ostale pokrajine su ispod 1.000 inficiranih.

Srpskoj upućena određena količina opreme

Previous article

Šeranić: U RS 31 novozaražena osoba virusom korona

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti