Društvo

U operacionu salu pod tri sloja zaštite

0
Iz noćne smjene i operacione sale, pred kamere ATV-a, stali su doktor Zoran Aničić, specijalista opšte hirurgije i doktor Aleksandar Košpić, specijalizant vaskularne hirurgije.

U staroj hirurgiji, u centru Banja Luke, zbrinjavaju se pacijenti koji su zaraženi ili se sumnja da su zaraženi korona virusom, a potrebna im je hitna oepracija.

“Pacijent koji je zaražen Covid-19 virusom, može da ima perforaciju slijepog crijeva, može da ima upalu žučne kese, zapetljaj crijeva itd. I bez obzira na Covid virus mi moramo da izvršimo operativni zahvat”, kaže Zoran Aničić, specijalista opšte hirurgije UKC Republike Srpske.

“Dakle, moramo zaštiti i sebe, moramo zaštititi pacijenta. Nekada operišemo pacijenta koji, kod koga nije potvrđeno kovid oboljenje, nego koji je suspektan na infekciju. Pa do nalaza brisa mi ga tretiramo, kao da je pozitivan, tako da i mi imamo svu opremu. nekad nsimo sigurni da li smo mi, ti koji smo nosioci te  infekcije, a nemamo nikakve simptome. U svakom slučaju, mi smo ti koji možemo zaraziti pacijenta, paijenti su ti koji mogu zaraziti nas. To je ta neka specifičnost i dodatna težina”, kaže Aleksandar Košpić, specijalizant vaskularne hirurgije.

Na standardnu hruršku opremu u kojoj smo ih navikli viđati, dolaze kovid odjela, zaštitne maske, naočare, troje rukavica. Kažu nije lako manevrisati instrumentima, ali svoj posao obavljaju profesionalno. Po izlasku iz operacione sale, pričaju, potrebno im je nekoliko litara tečnosti da vrate izubljenu i oporave organizam.

“Naporno je, ali dok ste mladi, onda sve nekako možete podnosti. A i kada imate dobru ekipu, kao što smo mi jedna zaista dobra ekipa, onda nekako i posao pada  lakše, kada je dobra atmosfera, u operacionoj sali i van operacione sale, onda koliko god posao da je težak- vama je lak jer radite sa takvom ekipom”, kaže Košpić.

“Glavna razlika je možda bila u početku, kad smo počinjali da operišemo, dok se malo nismo navikli. Sad više nema tu neke velike razlike, mi svoj posao obavljamo onako kako mislimo  da treba i nadam se da radimo jedan dobar posao za sad”, kaže Zoran Aničić, specijalista opšte hirurgije UKC Republike Srpske.

Šesnaest hirurga je podijeljeno u četiri kovid-hirurška tima. Među njima su i tzv. pripravni hirurzi koje po potrebi, ako ih nemaju u timu koji je po rasporedu, pozivaju od kuće.

atvĐOKOVIĆ OPET ŠOKIRAO “Ne jedem po 16 sati i osjetio sam poboljšanje”

Previous article

Srbija 1. juna otvara granice sa četiri zemlje regiona

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Društvo