NovostiRS/BiH

U Parlamentu BiH ponovo o akcizama

0
Pola godine, nakon što je iz petog pokušaja usvojen prijedlog o povećanju akciza na gorivo o tome će se ponovo govoriti u bh. parlamentu.
Iz Saveza za promjene, tačnije SDS-a najavljuju da će već danas u hitnu proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna, kojim će pokušati da stave van snage zakon usvojen u decembru prošle godine.  O tome bi se trebalo raspravljati već u srijedu na sjednici bh. parlamenta, a u  SDS-u očekuju da će dobiti podršku za takav prijedlog.

“Mi očekujemo da će ovaj naš prijedlog prihvatiti sve kolege, koje su i prošli put glasale protiv akciza, ali i oni koji su u međuvremenu uvidjeli svoju grešku.  Tu su i oni koji danas pozivaju na smanjenje cijena goriva, i koji su uvidjeli da se nažalost obistinilo ono na šta smo ukazivali, a to je da će cijene goriva divljati i da ce doći do lančanih poskupljenja”, rekla je  Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Akcize su u bh. parlamentu mjesecima bile aktuelna tema. U međuvremenu su i pojedini poslanici promjenili stranu, pa je neizvjesno kako bi najnoviji prijedlog mogao proći u Predstvaničkom domu. Iz SNSD-a  najavljuju  da će odluku donijeti uoči zasjedanja parlamenta, ali ih kažu već sve podsjeća na predizbornu priču i prikupljanje jeftinih poena.

“Definitivnu odluku ćemo donijeti na sjednici Kluba, uoči sjednice Predstvaničkog doma. Dakle o tome ćemo konačnu riječ dati, ali očito je da se radi o populističkom potezu, kako bi se prikupio jedan broj glasača u svoju korist, jer populističke metode jesu najbolji vid kojim se traži podrška uoči izbora”,  rekla je Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Članovi kolegijuma iz HDZ-a i SDA Borjana Krišto i Šefik Džaferović danas se nisu javljali na telefon, dok ni iz SBB-a nema komentara na najnovije prijedloge koje najavljuju iz SDS-a. Prošle godine se u bh. parlamentu vodila prava borba za usvajanje akciza, a na kraju je presudio jedan glas. U međuvremenu SDA je napustio još jedan poslanik, ali je  formiran i poslanički Klub DNS-a u kome osim Jovana Vukovljaka sjede i Borislav Bojić i Đorđo Krčmar, koji podsjeća da je ranije bio protiv povećanja akciza na gorivo. Kaže da i danas isto razmišlja, ali će sačekati odluku stranke.

Planirano je da pare od akciza budu utrošene na izgradnju puteva i autoputeva, a nekoliko puta iz partija koje su podržale njihovo usvajanje ponovljeno je da se novac namjenski troši. U srijedu će  se vjerovatno u bh. parlamentu i o tome govoriti,  ali se prethodno očekuje  ponovno prebrojavanje koje je oko akciza bilo aktuelno krajem prošle godine.

ATV

Mario Vrančić: puno povjerenje u Prnjavorčanina Edina Pandžu

Previous article

Petković: Suprotstavićemo se Srbiji isto kao i Brazilu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti