NovostiRS/BiH

U prvih pola godine u RS vatra progutala devet života

0

Požari u RS u prvih šest mjeseci ove godine odnijeli su devet žrtava, što je isto kao i u uporednom periodu 2017. godine, a vatra je napravila i štetu u visini od 2.023.000 KM, potvrđeno je “Nezavisnim” iz MUP-a RS.

U prvih šest mjeseci 2018, pored poginulih, u požarima je teže povrijeđena jedna, a lakše dvije osobe.

Iz MUP-a RS podsjećaju da su u prvih pola godine na području RS evidentirana 282 požara, što je za 170 požara manje u odnosu na isti period 2017. godine.

Od ukupnog broja, 37 ih se dogodilo na objektima koji su u državnoj svojini, a 245 na objektima u privatnoj svojini.

Požari su se najčešće dešavali u prostorima za stanovanje, a najčešći uzroci u situacijama gdje je bilo smrtnih slučajeva su loženje vatre u peći, neispravne elektroinstalacije, nepažnja prilikom rukovanja lako zapaljivom tečnošću i slično.

“Materijalna šteta prouzrokovana požarima u prvih šest mjeseci 2018. godine je 2.023.000 KM, što je za 52,8 odsto manje u odnosu na isti period 2017. godine, od čega: na objektima u državnoj svojini 20.000 KM i na objektima u privatnoj svojini 2.003.000 KM”, navode iz MUP-a RS.

Kako ističu, od ukupnog broja u prvih šest mjeseci 2018. godine registrovano je 13 šumskih požara, što je u odnosu na isti period 2017. godine manje za 170 požara. “Velikom smanjenju broja šumskih požara su pogodovale vremenske prilike (kiše i umjerene temperature)”, napominju iz MUP-a RS.

Pored navedenog, u prvih šest mjeseci 2018. godine MUP RS je evidentirao 25 krivičnih djela u vezi sa podmetanjem požara na osam vozila, šest stambenih objekata, devet pomoćnih objekata, jedno paljenje sijena i sadnica u šumi.

“Od ovih krivičnih djela izvršeno je: 14 krivičnih djela paljevina, pet krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti, pet krivičnih djela oštećenje tuđe stvari i jedno krivično djelo  izazivanje požara”, kažu iz MUP-a.

Dodaju da je prilikom izvršenja ovih krivičnih djela pričinjena materijalna šteta od 194.982 KM.

Dodaju da je radi utvrđivanja uzroka požara izvršeno 125 uviđaja, od kojih je u 120 slučajeva utvrđen uzrok nastanka požara.

Statistika požara za pola godine

  • 13 šumskih požara
  • 9 ljudi stradalo
  • 3 povrijeđenih
  • 25 krivičnih djela
  • 2.023.000 KM materijalna šteta

nezavisne novine

Ivanić ne priznaje poraz, tražiće novo brojanje glasova

Previous article

PRNJAVOR: POBJEDA SNSD-a NA SVIM NIVOIMA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti