NovostiRS/BiH

U RS protest zbog manjih plata

0

Pretpraznično raspoloženje u Banjaluci će ovih poslednjih decembarskih dana, “upotpuniti” najavljeni protest sindikata budžetskih korisnika najavljen za četvrtak pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, a prethodiće mu i protestna šetnja. Razlog je smanjenje plata kroz obračun minulog rada, koji Vlada RS planirala da, pozivajući se na Zakon o radu, umanji sa 0,5 na 0,3 odsto. To, tvrde sindikalci, znači smanjenje plata za 0,2 do osam procenata, u zavisnosti od visine plate, što je za njih neprihvatljivo.

– Za plate će se izdvajati 702 miliona, dakle oko sedam miliona manje u odnosu na 2016. godinu. Današnji radnik više nije osoba koja se uvažava, čije se potrebe stavljaju u prvi plan, odnosno obaveze od strane poslodavaca, već samo šraf u mreži sistema koji radi sa njim šta hoće – kaže, za “Novosti”, predsednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić, posebno ogorčena na činjenicu da se Vlada, u nameri da smanji naknade za minuli rad, poziva na Zakon o radu, a ne važeći Zakon o platama koji i dalje podrazumeva koeficijent od 0,5 odsto.

Istog dana, predviđeno je održavanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o programu ekonomskih reformi i budžetu.

Predsednik sindikata uprave RS Tomislav Vrhovac potvrdio je, za “Novosti” da će biti organizovan “javni protest u pokretu” sa svim sindikatima budžetskih korisnika.

– Uputićemo inicijativu Ustavnom sudu Republike Srpske za ocenu ustavnosti i zakonitosti određenih članova postojećih zakona o platama. Pozivamo Vladu na pregovore radi pronalaženja rešenja za očuvanju postojećih plata. Predstavnici sindikata uputiće zahtev Centru javne bezbednosti Banjaluka za održavanje javnog protesta – istakao je Vrhovac podsetivši da bi se prema proračunima sindikata smanjenjem minulog rada napravila ušteda od 28 miliona KM u budžetu.

Predsednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić najavila je da će biti organizovan protest članova ovog sindikata, jer je projekcijom budžeta za 2017. godinu došlo do smanjenja plata i pripadnicima MUP.

– Članovi našeg sindikata će izaći na ulicu na dan održavanja posebne sednice u NSRS i doći će ispred ove institucije da bi pripadnicima MUP, Vladi, narodnim poslanicima i javnosti poslali poruku o neprihvatanju smanjenja plata. Kada Vlada u skupštinsku proceduru uputi izmene i dopune Zakona o platama, jer je to mehanizam kojim se smanjuju plate, uputićemo inicijativu Ustavnom sudu Srpske za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih članova zakona – rekla je Jondićeva.

Ona je podsetila i na to da plata policajca od 800 KM iz 2008. godine nije ni približno onome što je u 2017. godini.

– Za sindikat MUP-a je potpuno neprihvatljivo ovo smanjenje jer bi na osnovu smanjenja stope minulog rada sa 0,5 na 0,3 za naše pripadnike smanjenje bilo u rasponu od 0,2 za godinu staža do punih osam procenata za 40 godina staža – rekla je Jondićeva.

PO DžEPU POLICAJACA

Jondićeva je istakla da član 124. Zakona o radu ne obavezuje nikog da smanji naknadu za minuli rad i da je predviđeno umanjenje od sedam miliona KM najviše vidljivo u resoru unutrašnjih poslova.

– U odnosu na 2016. godinu, kada je u stavci bruto plate bilo predviđeno 153.200.000 KM, sada imamo 148.900.000 KM, a to je za 4.277.000 KM manje – rekla je Jondićeva.

Izvor: Večernje novosti

Humanitarni koncert za teško bolesnog Banjalučanina

Previous article

Vatra ”progutala” 26 života

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti