NovostiSvijet

Ubrzala inflacija u Njemačkoj

0

Međugodišnja inflacija u Njemačkoj je ubrzala na 1,5 odsto u junu, ali je ostala ispod cilja Evropske centralne banke, pokazali su danas objavljeni konačni podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Podatak o potrošačkim cijenama u Njemačkoj revidiran je naviše, nakon što su preliminarni podaci objavljeni krajem juna pokazali da su cijene porasle za 1,3 odsto na godišnjem nivou, prenosi agencija Rojters.

Ciljana stopa inflacije ECB-a za cijelu evrozonu je utvrđena je na neznatno ispod 2,0 odsto.

Inflacija u evrozoni već dugo je manja od targetirane, a Evropska komisija je juče smanjila svoje procjene privrednog rasta i inflacije za ovu godinu, navodeći da neizvijesnost u vezi sa trgovinskom politikom SAD predstavlja veliki rizik za 19-člani blok.

Naredni sastanak ECB je nahavljen za 25. jul, a investitori su podjeljeni oko toga da li će tada najaviti nove podsticaje ili će čekati sljedeću sednicu 12. septembra.

Član Upravnog savjeta ECB-a Oli Ren je izjavio da ako banka želi da ispuni svoj mandat, onda treba da sada pokrene dodatne monetarne podsticaje dok se ekonomija i perspektive inflacije ne poboljšaju.

tanjug

TOMAŠ: PRIORITET GRIJANjE U DVIJE SREDNjE I ŠKOLI „BRANKO ĆOPIĆ“ PRNjAVOR

Previous article

Poginula Banjalučanka, autom udarila u crkvenu ogradu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti