NovostiSvijet

UPOZORENJE FBI “Pametni televizori vas mogu špijunirati”

0

Američki FBI upozorava da su pametni televizori, koji se za razliku od običnih povezuju na internet, posebno podložni napadima hakera koji tako mogu da uđu u nečiji dom.

U objavi na blogu ogranka FBI u državi Oregon tako se objašnjava da internet veza, iako omogućava pristup popularnim servisima kao što je Netfliks, omogućava i hakerima upad u nečiji dom preko neobezbjeđenog televizora, preko kojeg može onda doći i do nečijeg internet rutera.

– Hakeri takođe mogu preuzeti kontrolu nad vašim neosiguranim televizorom. Na donjem dijelu spektra rizika mogu mijenjati kanale, igrati se jačinom tona i pokazivati vašoj djeci neprikladne video snimke – piše FBI u tekstu upozorenja.

U najgorem slučaju, nastavlja FBI, hakeri mogu da uključe kameru i mikrofon nečijeg televizora u spavaćoj sobi i tiho sajber-prisluškuju, prenosi Index.hr.

Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućli komande glasom i videočet, hipotetički omogućavaju i proizvođačima televizora, odnosno aplikacija koji se na tom TV-u koriste, da nekog prisluškuju.

Hakeri su, kako se podsjeća, u januaru ove godine, već upali u hiljade Guglovih pametnih uređaja.

tanjug

RADE BEZ MARKE DA BI OTIŠLI IZ BiH Evo kako zdravstvene ustanove izrabljuju stažiste

Previous article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti