NovostiSvijet

UPOZORENJE FBI “Pametni televizori vas mogu špijunirati”

0

Američki FBI upozorava da su pametni televizori, koji se za razliku od običnih povezuju na internet, posebno podložni napadima hakera koji tako mogu da uđu u nečiji dom.

U objavi na blogu ogranka FBI u državi Oregon tako se objašnjava da internet veza, iako omogućava pristup popularnim servisima kao što je Netfliks, omogućava i hakerima upad u nečiji dom preko neobezbjeđenog televizora, preko kojeg može onda doći i do nečijeg internet rutera.

– Hakeri takođe mogu preuzeti kontrolu nad vašim neosiguranim televizorom. Na donjem dijelu spektra rizika mogu mijenjati kanale, igrati se jačinom tona i pokazivati vašoj djeci neprikladne video snimke – piše FBI u tekstu upozorenja.

U najgorem slučaju, nastavlja FBI, hakeri mogu da uključe kameru i mikrofon nečijeg televizora u spavaćoj sobi i tiho sajber-prisluškuju, prenosi Index.hr.

Osim toga, kamera i mikrofon koji su ugrađeni u novije televizore, kako bi omogućli komande glasom i videočet, hipotetički omogućavaju i proizvođačima televizora, odnosno aplikacija koji se na tom TV-u koriste, da nekog prisluškuju.

Hakeri su, kako se podsjeća, u januaru ove godine, već upali u hiljade Guglovih pametnih uređaja.

tanjugRADE BEZ MARKE DA BI OTIŠLI IZ BiH Evo kako zdravstvene ustanove izrabljuju stažiste

Previous article

“Vučić samo treba da zatraži moju ostavku”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti